Verzeker u tegen klimaatellende
Uit onderzoek van de VU onder 1100 huishoudens in het rivierengebied blijkt dat meer dan 53 procent van de mensen interesse heeft in een overstromingsverzekering. Zij zijn bereid om daarvoor ongeveer 110 euro per jaar te betalen. Dat is waarschijnlijk meer dan deze verzekering zou kosten.
Het onderzoek laat bovendien zien dat een verzekering door polisvoorwaarden kan leiden tot minder risicovol bouwen in kwetsbare gebieden. Zo wordt aanbevolen dat verzekeraars, gemeenten en bouwers samen kritisch naar bouwvoorschriften gaan kijken en deze eventueel aanpassen. De komende decennia worden tussen de 500 duizend en anderhalf miljoen nieuwe huizen gebouwd; door deze huizen aangepast te bouwen kan de schade aanzienlijk worden gereduceerd. Ook wonen in Nederland ongeveer 150 duizend mensen buiten de bescherming van dijken. In Rotterdam en Dordrecht start een aantal zeer grootschalige vastgoedprojecten, waardoor nog meer mensen en kapitaal buiten de dijken worden gevestigd. Deze mensen zijn zelf verantwoordelijk voor hun veiligheid en moeten overstromingsschade zelf vergoeden.
Hoogleraar Aerts en zijn onderzoeksgroep ontwikkelden een nieuwe verzekeringsconstructie. Daarin nemen burgers via een eigen risico de kleine schadegevallen voor hun rekening. Verzekeringsmaatschappijen dekken grote rampen met een bovengrens van ongeveer één miljard euro; de overheid dekt de extreme rampen die daarboven liggen. De verzekering zou verplicht moeten worden opgenomen in de inboedel- of opstalverzekering.
De Nederlandse overheid heeft enkele jaren geleden een Task Force in het leven geroepen om te onderzoeken of het mogelijk is overstromingsschade verzekerbaar te maken. Ook prins Willem Alexander heeft als voorzitter van de Advies Commissie Water gesteld dat verzekerbaarheid tegen overstromingen moet worden onderzocht. Het kabinet heeft nog geen officieel standpunt ingenomen ten aanzien van het mogelijk maken van een overstromingsverzekering.
Meest Gelezen
Masterstudenten in het hbo worstelen met academisch schrijven en onderzoek
“Ik zal niet de meest populaire onderwijsminister zijn”
“Langstudeerboete raakt kern van hoger onderwijs”
CvB Erasmus Universiteit weigert tweetalig te vergaderen met medezeggenschap
Taal- en rekentoetsen hebben lerarentekort vergroot maar kwaliteit pabo niet verbeterd