Voor klimaat in cachot

Nieuws | de redactie
6 april 2009 | Tim DeChristopher dreigt jaren het gevang in te moeten. De economiestudent uit Utah heeft –ter redding van de natuur in zijn staat- geboden op een veiling van olieboorrechten door president Bush, vlak voor diens vertrek. Hij won, maar kon en kan de $ 1,8 mln niet betalen.

His prosecutor predicts the University of Utah student won’t even serve five years if convicted of two felonies for placing bogus bids at a December auction. In a rare interview about a pending case, U.S. Attorney for Utah Brett Tolman said Friday he already is talking plea deals with DeChristopher’s lawyers — something he maintains had to wait until the grand jury handed up Wednesday’s indictment.

“There’s a perception of heavy-handedness,” Tolman said. But since DeChristopher has no criminal record, he added, “I don’t think he’ll get anywhere near five years.” While any sentence would be up to a judge, the prosecutor said maximum punishments are rare — especially for defendants with clean slates.

De student is inmiddels een held van de natuurbeschermers en milieubeweging in de USA. Hij hoopt er nu op dat Obama hem een pardon zal gunnen en de aantasting van de ongerepte delen van Utah zal terugdraaien. “The case against me determines how I will spend my next 10 years, but the climate legislation that we have on the table right now will determine the rest of my future — and the future for everyone else who I care about,” zegt DeChristopher. De site van de student en zijn actie vindt u hier.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK