You Tube krijgt kenniskanaal

Nieuws | de redactie
21 april 2009 | YouTube wordt in sneltreinvaart ontdekt door het hoger onderwijs. Hoe beter de kwaliteit en het ‘charisma’ van je topdocenten te benutten om jong talent te trekken?

Een voorbeeld uit Berkeley is illustratief. ‘ Marian Diamond is an esteemed neuroanatomist and one of the most admired professors at the University of California, Berkeley. It would be a privilege for anyone to sit in on her lectures. And, in fact, anyone can. Videos of her popular course are available free online, part of a growing movement by academic institutions worldwide to open their once exclusive halls to all who want to peek inside,’ schrijft Time over de colleges van deze nieuwe, 82-jarige ster op het web.

De Open Universiteit is iets vergelijkbaars aan het doen met Spinozisten. Na een cursus met Frits van Oostrom is nu de filosoof en Spinoza-prijswinnaar prof. dr. Johan van Benthem aan de beurt. Van hem kunt u Logica leren. Hij introduceert de kernbegrippen van de logica en de belangrijkste logische systemen, zoals propositielogica en predikaatlogica. Deze cursus met een studielast van 25 uur laat ook toepassingen zien in de informatica, wiskundige bewijzen en speltheorie.

YouTube is een eigen hoger onderwijskanaal begonnen, YouTube Edu, ‘dedicated exclusively to videos from the more than 100 schools–ranging from Grand Rapids Community College to Harvard Business School–that have set up official channels on the site’. Het vormt daarmee een concurrent voor de ‘Apple Itunes U’ waar zo’n 170 instellingen actief op zijn. “Schools have always wanted to have their own area where they could be among their peer institutions and help with the discovery of their content,” zegt projectleider Obadiah Greenberg.

Professor Diamond geniet van de nieuwe vormen van feedback die zij krijgt en die ervoor zorgen dat zij voorlopig nog niet met pensioen wil. “It used to be that research was No. 1. Now people are working harder to be better teachers.” Zij krijgt mails uit heel de wereld die haar scherp houden, tot haar genoegen. “At this time of life, when everybody else is retiring and stepping aside, thinking they’ve done it all, you’re getting this worldwide connection. It’s beautiful.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK