2000 kenniswerkers aan de slag

Nieuws | de redactie
19 mei 2009 | Het kabinet stelt € 280 miljoen beschikbaar om kennis-werkgelegenheid zoveel mogelijk te behouden in Nederland gedurende de recessie. Daarmee speelt het in op initiatieven als die van Brainport Eindhoven en zijn 1000-kenniswerkers-plan.

Het geld wordt onder meer gebruikt om onderzoekers die hun baan dreigen te verliezen te detacheren bij bijvoorbeeld Grote Technologische Instituten (GTI’s), TNO en universiteiten. Ook komt er geld beschikbaar voor nieuwe projecten die gericht zijn op onderzoek waarin Nederland een onderscheidende internationale positie heeft, zoals nano-electronica en automotive. De maatregelen gelden voor 2009 en 2010.

Door de economische situatie moeten bedrijven mogelijk zelfs op onderzoek bezuinigen om te kunnen overleven. Dit kan leiden tot een verlies aan onderzoekscapaciteit dat na de crisis niet makkelijk is om weer op te bouwen. Daarom stellen EZ en OCW voor onderzoekers voor een periode van anderhalf jaar te detacheren bij bijvoorbeeld universiteiten, TNO en GTI’s, terwijl ze in dienst blijven bij het bedrijfsleven. Zij werken in die periode aan thema’s van maatschappelijk belang, zoals de gezondheidszorg en het gebruik van lichte materialen voor voertuigen waardoor het energieverbruik daalt.

Ongeveer 2000 onderzoekers kunnen gedetacheerd worden. De loonkosten worden voor het grootste deel door de overheid vergoed, zodat kennis voor Nederland behouden blijft. Daarnaast komt er geld beschikbaar voor jonge onderzoekers die nu niet aan de slag kunnen bij de bedrijven. Deze onderzoekers zijn in dienst van een kennisinstelling of een bedrijf en werken aan dezelfde thema’s. Tenslotte wordt er geld voor innovatieprojecten beschikbaar gesteld waar bedrijven op kunnen inschrijven. De projecten zijn met name gericht op onderzoek waarin Nederland een onderscheidende internationale positie heeft, zoals nano-electronica en automotive. Deze sector, de high tech, heeft het nu zwaar te verduren.

«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK