Architectuur als wetenschappelijk proces

Nieuws | de redactie
26 mei 2009 | Met klinkende namen als Rem Koolhaas, Ben van Berkel, Erick van Egeraat en Francine Houben heeft Nederland wereldwijd grote bekendheid opgebouwd op het gebied van architectuur en design. Deze disciplines hebben een stevige basis in de Nederlandse wetenschappelijke wereld, bijvoorbeeld aan de Technische Universiteit Delft. Dankzij onderzoek van onder anderen prof. Mick Eekhout zijn gedurfde ontwerpen technisch realiseerbaar. Mick Eekhout, hoogleraar Productontwikkeling aan de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft, is architect, ingenieur en ontwerper.

Dankzij zijn brede oriëntatie – ontwerp, onderzoek en ontwikkeling van materialen en bouwcomponenten – is hij in staat de afstand tussen ontwerp en bouw te overbruggen. De faculteit richt zich onder zijn leiding bijvoorbeeld op onderzoek en ontwikkeling van materialen, elementen en componenten in systemen voor de bouw. Het accent ligt op prefabricage en industrialisatie, maar ook methodologie en procesvoering komen aan bod. Het onderzoek is sterk praktijkgericht. Zo werkt de leerstoel samen met de composietindustrie aan een breed onderzoek naar geschikte productietechnieken voor 3D-sandwichpanelen en zijn de mogelijkheden onderzocht van glazen constructiecomponenten en constructieve systemen.

Blob-architectuur

Dankzij de groeiende mogelijkheden en steeds grotere betrouwbaarheid van computerhardware en -software is er steeds meer mogelijk op ontwerpgebied. Er ontstaan gebouwen met de meest grillige vormen. Dit soort ‘liquid’ of ‘fluid design’, ook wel aangeduid met de term Blob-architectuur, is alleen uitvoerbaar met behulp van nieuwe technologieën, die nog niet allemaal uitgekristalliseerd zijn. Er wordt dan ook veel onderzoek gedaan naar oplossingen op het gebied van bouwmaterialen (Zappi-onderzoek), bouwtechnologie voor ‘vrije vorm’-architectuur (Blob-technologie), industriële productiemethoden, digitale engineering en meetcontroles.

Een voorbeeld is het promotieonderzoek van Karel Vollers (2001), die in zijn proefschrift ‘Twist & Build’-modellen en -technieken ontwikkelde, waarmee de haalbaarheid van getordeerde gevels, de zogenoemde ‘twisters’, wordt aangetoond. Sindsdien bouwen architecten over de gehele wereld getwiste gebouwen, zoals de Turning Torso van Santiago Calatrava in Malmö. Blob-architectuur vraagt om een zeer intensief overleg tussen architect, ingenieur, producenten en uitvoerders. Andere onderzoeksterreinen die innovatief ontwerp mogelijk maken, zijn Concept House (geïndustrialiseerde en geïndividualiseerde woningen), Future Façades (gevel met nulenergieprestaties) en domotica (slimme, computergestuurde elektronica).

3TU Speerpunt Bouw

Er is veel innovatieve bouwkennis in Nederland. Om die te bundelen wordt er momenteel gewerkt aan het 3TU Speerpunt Bouw, een nieuwe onderzoeksprogrammering voor de Nederlandse bouw, verspreid over drie technische universiteiten, die de Nederlandse bouwwereld een nieuwe toekomst moet geven. Op de zes bouwgerelateerde Nederlandse faculteiten werken tachtig hoogleraren en tweehonderd promovendi. Met zijn bedrijf Octatube International uit Delft legt Mick Eekhout zich toe op de ontwikkeling van bouwconstructies zoals glazen gevels en lichtgewicht glazen daken, soms ook in andere materialen, zoals karton en glasvezelversterkt polyester. Een doorbraak was in 2005 het Yitzhak Rabin Center in Tel Aviv, dat ’s werelds eerste vrijdragende schaaldaken van glasvezelversterkt polyester heeft.






«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK