Bestrijding diplomafraude kan beter

Nieuws | de redactie
14 mei 2009 | De VSNU is verbaasd over de omslachtige wijze die de inspectie voorstelt om meer tegen fraude met HO-diploma’s te doen.

“Diplomafraude is eenvoudig te voorkomen door bij de betreffende universiteit na te vragen of het getoonde diploma daadwerkelijk aan betrokkene is uitgereikt,” zo meldt de WO-koepel. Het probleem bij de opsporing van diplomafraude acht men dan ook niet een gebrek aan openheid of informatieverstrekking vanuit de instellingen zelf. De VSNU onderstreept, dat de universiteiten zijn zeer bereidwillig deze informatie te verschaffen.

Vanuit deze achtergrond ziet men niet veel in het optuigen van een apart informatiesysteem. De oplossing van de inspectie om een digitaal diplomaregister op te richten achten de universiteiten vooral kostbaar en men gaat er vanuit dat zoiets geen informatie zal bieden die nu niet al verkrijgbaar is. “Deze tijd en middelen besteden we liever aan beter onderwijs.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK