Collegegeldvrij besturen?

Nieuws | de redactie
12 mei 2009 | Het CDA steekt de nek uit voor extra ondersteuning aan actieve studenten. Een voorstel van ISO en LKvV voor collegegeldkwijtschelding zou daartoe wel fors bijgesteld moeten worden.

CDA-Kamerlid Jan Jacob van Dijk noemt de nog ruwe inschatting van 700 studentbestuurders die vrijgesteld moeten worden van collegegeldbetaling ‘echt te veel’. Van Dijk: Er is weinig politieke sympathie voor zo’n opzet. Ton Elias van de VVD is zeer afwijzend, bij de PvdA en de minister is weinig bereidheid vooralsnog.”

Als er beweging in de zaak kan komen, dan alleen als het CDA het onderwerp zou oppakken. “Dat kan alleen als het voorstel in een afgeslankte vorm zou kunnen worden uitgewerkt”, zei van Dijk op een symposium van ISO en LKvV. “Wil je dit echt, dan zul je keuzes moeten maken. Jullie zullen moeten laten zien dat een substantieel lager aantal vrijstellingen geaccepteerd kan worden.”

Zouden de studenten zo’n afgeslankte en uitvoeringstechnisch eenvoudiger opzet voor Pinksteren willen voorleggen, dan zou het CDA de nek willen uitsteken. Van Dijk: “Dan ben ik serieus van plan dit in het debat met Plasterk over de nieuwe WHW op tafel te leggen. Ik ben namelijk niet erg onder de indruk van zijn argumenten contra het voorstel.”

Van Dijk zelf is voorlopig nog wel erg kritisch over de gebruikte becijfering van de studenten die vrijstelling zouden moeten krijgen. Zou in een eerdere fase ongeveer 500 bestuurlijke actievelingen de schatting zijn, “nu zouden er alleen al in Delft bijna 100 studenten onder de nieuwe regeling moeten vallen? Dat gaat mij wat ver, dan is ook de nu genoemde 700 niet realistisch meer als inschatting”, aldus van Dijk. Een aantal van 350, oftewel zo’n 6 gemiddeld per HO-instelling, lijkt Van Dijk nog wel bespreekbaar voor het debat.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK