Drama’s rond Keuls archief in ‘metrogat’

Nieuws | de redactie
6 mei 2009 | De ramp in het stadsarchief van Keulen is nog niet voorbij. De acht kilometer aan dozen met geborgen restanten dreigt door schimmel nog verder verloren te gaan.

Na de instorting van het gebouw in het ‘metrogat’ leek de reddingsoperatie van de archieven aanvankelijk wonderbaarlijk goed te gaan. Zo kon 75% van de unieke middeleeuwse handschriftenverzameling weer worden opgespoord en bleek één archiefkelder in zijn geheel gespaard. In de ondergrondse ruïne is zo’n 20 tot 30 kilometer archiefkasten teruggevonden.

Echter, het bergen hiervan roept nieuwe ellende op. Zo’n 1000 vrijwilligers en werklozen zijn aan het werk gezet om de stukken en restanten in dozen te stoppen en te noteren wat zij daarbij aantreffen. Velen van hen blijken niet of nauwelijks te kunnen nagaan wat de gevonden documenten inhouden. De 35 medewerkers van het archief zijn niet in staat alles te coördineren, ook al omdat sommigen van hen door instorting psychisch ontredderd zijn.

Daarnaast worden de provisorisch opgeslagen en ingeboekte resten van het archief door schimmelvorming bedreigd. Alleen de meest unieke, oude handschriften kunnen apart worden behandeld tijdens de haastige reddingsacties. Zo worden de deels teruggevonden stukken uit de nalatenschap van Nobelprijswinnaar voor de literatuur Heinrich Böll, voorlopig ongesorteerd tussen andere stapels in dozen gestopt en naar een tussenstation in het archief van Gelsenkirchen overgeheveld. Het kan zo nog decennia duren voordat de teruggevonden archieven in het metrogat weer bijeen gebracht zijn. Mits schimmel de onderzoekers dan niet te snel af is geweest.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK