Erasmus en Venus

Nieuws | de redactie
7 mei 2009 | Erasmus zegt zelf dat hij 'Venus nooit heeft gediend,' maar dat wil niet zeggen dat vrouwen hem koud lieten. Om Erasmus' opinies over vrouwen en vrouwelijkheid te belichten heeft prof.dr. Jan van Herwaarden een speciaal programma samengesteld. Het symposium 'Erasmus en de vrouw' vindt op 30 juni en 1 juli 2009 plaats en is onderdeel van de HOVO Zomeracademie.

Prof.dr. van Herwaarden geeft het startsein voor de cursus met een algemene inleiding over het fenomeen Erasmus. Op de eerste dag van het symposium spreken verscheidene Erasmuskenners. Prof.dr. Agnes Steller gaat in op het thema ‘de vrouw in de humanistenwereld’, dr. Miekske van Poll–van de Lisdonk behandelt Erasmus’ huwelijksopvatting en prof.dr. Jan Bloemendaal spreekt over Erasmus’ visie op de vrouw in de religie.

Op de tweede dag van het symposium bespreekt dr. Ari Wesseling Erasmus’ beoordeling van vrouwen in de Colloquia/Gesprekken. Dr. Petty Bange gaat in op zijn vrouwbeeld in de Lof der Zotheid en zijn brieven, en de waardering van Erasmus voor bijzondere vrouwen, met name zijn verstandhouding tot Maria van Hongarije. De serie wordt afgesloten met een contrapunt, waarin Erasmus mannelijkheid centraal stelt.

Nadere informatie: www.hovorotterdam.nl«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK