Flinke toename meisjes met betaprofiel

Nieuws | de redactie
13 mei 2009 | 93% meer meisjes kiest voor een bètaprofiel

Onderwijsnieuws

·  Hoger onderwijsinstellingen hebben voor hun eigen opereren veel kennis in huis, maar gaan daar lang niet altijd strategisch mee om. Hoe dit ‘intellectueel kapitaal’ in een crisis uit te buiten?

·  Een doorbraak: 93% meer meisjes kiest voor een bètaprofiel. Op scholen die participeren in het Universumprogramma van Platform Bèta Techniek is het aantal havo-leerlingen dat een natuurprofiel kiest toegenomen met 71,2%. In het vwo steeg het met 68,6%.

·  Jan Willem Oosterwijk, voorzitter van de Erasmus Universiteit, heeft zijn werk moeten neerleggen vanwege een ernstige ziekte. In een open brief heeft hij de mensen aan zijn universiteit hiervan op de hoogte gesteld.

·  “De Europese samenlevingen lijken wel moe.” 8 mei: Europa Dag. De gelauwerde Italiaanse romancier, essayist, hoogleraar Duitse letterkunde en gastschrijver aan de UU, Claudio Magris, sprak met ScienceGuide en ging in dialoog met Europa-bewindsman Frans Timmermans.

Varkensgriep

·  Griepexpert en ‘SARS-bedwinger’ Yi Guan, viroloog aan de universiteit van Hongkong, bekritiseert de lakse houding van de WHO bij het uitbreken van de varkensgriep. “We missed the golden period to contain the virus.” Of het virus zal verergeren weet hij niet, maar ‘elke seconde telt’.

·  Microbiologe Celia Alpuche van het Mexicaanse laboratorium dat de ziekte als eerste op het spoor kwam, vertelt over de ‘gekte’ waar zij nu in moet functioneren. Koffie blijkt het wondermiddel bij de varkensgriep.

·  Intussen heeft Stenden Hogeschool bekend gemaakt kosten noch moeite te sparen om elf studenten en één medewerker die programma’s in Mexico volgen, zo spoedig mogelijk terug te halen.

Onderzoeksnieuws

·  Ook u hebt rivalen. Onbewust spoort u ze op om uw relatie te beschermen. Uit onderzoek van Karlijn Massar, sociaal psycholoog aan de Rijksuniversiteit Groningen, blijkt dat ‘rivaalevaluatie’ zich evolutionair heeft ontwikkeld tot een automatisch verlopend proces.

·  De reddingsoperatie van het archief in Keulen dat in de metrotunnel was gestort, verliep aanvankelijk verrassend goed. Nu liggen er echter nieuwe gevaren op de loer: schimmel en onwetendheid.

·  Lectoren van de hogescholen van Rotterdam, Utrecht en Zuyd hebben een boek geschreven over technologische innovaties in de zorg en handvatten hierbij. De wasrobot lijkt nog ver weg, maar zo stelt een lector: “Wij kunnen alles maken wat jullie verzinnen. De vraag is of het werkt in de praktijk.”

En ook


·  Er zijn nog 10 wachtenden voor u. In de file, voor de kassa, korter wachten in een rij, wie wil het niet? Wemke van der Weij van het CWI in Amsterdam ontwikkelde nieuwe, zeer efficiënte wiskundige methoden om wachtrijen te bekorten…


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK