HO-beleid winnaar in India

Nieuws | de redactie
18 mei 2009 | De partij die het stevigst inzette op hoger onderwijs als succesfactor voor de toekomst van India, won overtuigend de verkiezingen daar. Premier Manmohan Singh had als lijsttrekker van de Congress Party het hoger onderwijs en onderzoek topprioriteit in zijn campagne voor de verkiezingen gemaakt. "We will carry out a massive renewal of our extensive science and technology infrastructure."

‘One of the most outstanding legacies of [former prime minister] Jawaharlal Nehru is the vast infrastructure for science and technology that India possesses and which has made so many far-reaching contributions to the country’s progress, in agriculture, nuclear energy, defense, space, industry, energy, telecom and IT. The Indian National Congress is firmly committed to extend full support to the modernization and expansion of our science and technology institutions and will ensure that they attract and retain the best talent from India and abroad.’

Premier Singh is zeer content met het verdrag dat hij met de USA heeft kunnen sluiten op het gebied van de civiele benutting en ontwikkeling van nucleaire kennis en energie. ‘It could yield handsome results.’ Hij bepleit daarom een “very significant increase in the share of nuclear power, both through domestic and imported technology.”

Speerpunt in het kennisbeleid van India moet een doorgaande impuls zijn voor het hoger onderwijs. Deze bouwt voort op het beleid van de voorbije jaren: ‘a massive expansion in higher education by opening eight new Indian Institutes of Technology, seven new Indian Institutes of Management, five new Indian Institutes of Science Education and Research, 30 new Central Universities, 20 new Indian Institutes of Information Technology, and 374 new colleges in educationally deprived districts.’

In een interview met ScienceGuide zet de belangrijkse inspirator van de ambities van India als kennisnatie, de wetenschapper en voormalig staatshoofd Abdul Kalam, uiteen hoe hij de toekomst van India ziet en wat hij in de loop van zijn leven gedaan heeft om die ambitie te ontwikkelen en waar te maken. “Ik was het eerste kind uit ons dorpje dat naar een college ging. Nu zijn op het eiland twee flinke highschools actief en kunnen ze allemaal doorleren!”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK