HO in Californië aan afgrond

Nieuws | de redactie
25 mei 2009 | Door een mislukt referendum moet de staat Californië draconisch bezuinigen op het hoger onderwijs. ‘The Terminator’ doet zijn naam eer aan: tienduizenden studenten en duizenden docenten en onderzoekers zullen hun posities verliezen vanwege een dreigend overheidsbankroet.

Gouverneur Schwarzenegger heeft de kiezers niet kunnen overtuigen van zijn ‘fiscale hervormingen’ om de enorme tekorten van Californië door de recessie en in het bijzonder de hypotheekcrisis op te vangen. De kiezers kwamen maar in beperkte mate opdagen bij het referendum, waarin een reeks financieel-technische voorstellen werd voorgelegd om de crisis in de staatsuitgaven te dekken. De plannen van de gouverneur vonden geen meerderheid, zodat de grootste staat in de VS nu voor een budgettaire afgrond staat. Dit voorjaar is het gat in de lopende uitgaven nog eens met $ 5,8 miljard gegroeid, omdat de voorzien inkomsten nog verder tegen vielen.

Voor de universiteiten en colleges, die samen het bestel van de University of California vormen, dreigt daarom nu een ramp. Schwarzenegger heeft feitelijk weinig beleidsruimte meer, omdat hij al op korte termijn niet meer aan betalingsverplichtingen kan voldoen. Al eerder zijn ambtenaren voor langere perioden onbetaald naar huis gestuurd, bijvoorbeeld. Nu zou de financiering van U of C drastisch ingeperkt moeten worden om een aanstaand failliet te kunnen ontlopen.

Schwarzenegger bereidt daarom maatregelen voor om onder meer zo’n $ 5,3 miljard te bezuinigen op het onderwijs. Zo zou de staat bij zo’n 50.000 studentenplaatsen de bekostiging willen staken en ongeveer 5000 arbeidsplaatsen schrappen, ook bij befaamde onderdelen als UCLA en UC Berkeley. Voor Nederlandse instellingen als de UU, die structurele samenwerkingsrelaties met University of California hebben gesloten, biedt dit een somber vooruitzicht voor de gezamenlijke activiteiten en uitwisselingen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK