Hoe ontstaat een Europese agenda?
In een analyse van beleidsdocumenten van de Europese Commissie en vragen in het Europese Parlement wordt de beleidsagenda van de EU op het gebied van milieu- en volksgezondheidsbeleid in kaart gebracht voor de periode 1975-2005 en vergeleken met de agenda van de Amerikaanse federale overheid. Door casestudies van rookbeleid, alcoholismebeleid, liberalisering van de gezondheidszorg en visserijbeleid worden agendaprocessen in de EU vervolgens verder onderzocht. Cruciaal voor de agendering in de EU is het proces waarbij politici, ambtenaren en belangengroepen zoeken naar het forum dat het meest ontvankelijk is voor hun ideeën.
Door contacten tussen volksgezondheidsexperts werden bijvoorbeeld sinds 2004 in een groeiend aantal Europese landen rookverboden in café’s en restaurants ingevoerd. Het onderwerp werd tegelijkertijd aangekaart binnen de Wereldgezondheidsorganisatie, als onderdeel van de Framework Convention on Tobacco Control die door meer dan 150 landen wereldwijd is geratificeerd. Als gevolg van die ontwikkelingen is dit onderwerp nu ook opgepakt door de Europese Commissie.
In het onderzoek naar de invloed van politieke instituties op agendavorming en, omgekeerd, naar de manier waarop nieuwe institutionele spelregels op de politieke agenda komen, sluit Sebastiaan Princens boek aan bij het focusgebied Origins and impacts of Institutions.
Meer over het boek vindt u hier.
Meest Gelezen
Bekostiging per student in het hbo en wo gaat dalen
NS onderzoekt financiële prikkels om studenten uit de spits te weren
Fel debat over internationalisering tekent zich af in hoger onderwijs
VVD ruilt kennisgeld Groeifonds in voor fossiel belastingvoordeel
De student als consument maakt vrouwelijke docenten extra kwetsbaar
