Hogeschool en MKB samen in zorg

Nieuws | de redactie
7 mei 2009 | Het Zorgnetwerk van de HAN wordt ingezet om MKB'ers te ondersteunen, die producten en diensten willen ontwikkelen op het gebied van zorg, wonen en welzijn. Zo is door een afgestudeerde student Industrieel Product Ontwerpen een ontwerp gemaakt voor de inrichting van het interieur van een 'gezondheidsbus´, met name rond de logistieke workflow van gezondheidstesten.

De gezondheidsbus is een initiatief van Adaptics.nl en biedt de volgende diensten aan:
– Inzicht in de individuele- en groepsgezondheid door middel van uitgebreide ´mobiele´ mentale en fysieke gezondheidstesten
– Bewustwording van gezondheid door middel van persoonlijke en bedrijfsgezondheidsvoorlichting/-advies
– Individuele (digitale) coaching en begeleiding (voor- en natraject) door middel van een innovatief health-portal
– Gezondheidsbevordering en -promotie door middel van interactieve beweging en workshops

Project ´SRV van de toekomst´
In een stageopdracht voor de opleiding Industrieel Product Ontwerpen is een eerste aanzet gemaakt voor een nieuwe benadering van de SRV formule. Binnen deze formule is gezocht naar een methode waarbij senioren vanuit hun luie stoel boodschappen kunnen doen bij de ´SRV-man´.
Een HAN-student IPO vond een bestaand concept(technologie) en paste deze aan voor dit project. De door de student genoemde ´teleshopper´ omvat een handscanner, een catalogus (weekkrantje met barcodes), een softwareprogramma en een draadloze interface. Het systeem ´teleshopper´ maakt het mogelijk dat de doelgroep eenvoudig de benodigde artikelen kan bestellen (scantechnologie) en verzenden naar de ´SRV-man´. De ´SRV-man´ stelt vervolgens de boodschappen samen en levert de boodschappen af op het adres van de klant. 

Project ´Warmwatertherapie hulpmiddel´
In samenwerking met het ECEM (Expertisecentrum Engineering) is met een RAAK light subsidie een warmwatertherapie hulpmiddel ontworpen. Het betreft een hulpmiddel dat het mogelijk maakt dat zwaar revaliderende patiënten hun rompbalans herwinnen. Opdrachtgever is stichting Zonnewater, kenniscentrum op het gebied van warmwatertherapie.

Het hulpmiddel wordt in warm water geplaatst waarbij zowel de temperatuur als de opwaartse druk van het water een positief effect heeft op de revalidatie. Het zitgedeelte is instabiel waardoor het moeilijk is om te blijven zitten. De kunst is ´gewoon´ te kunnen blijven zitten zonder gebruik te maken van een steunpunt. Door de longen ten opzichte van het wateroppervlak te positioneren (hoogteverstelling van de zitting) is de stabiliteit van de persoon te beïnvloeden. En daarmee de balansoefeningen. De longen fungeren hierbij als luchtkussen. De fietsoefening (ronde schijf) maakt de oefening moeilijker. Het is aan de vindingrijkheid van de therapeut om uitdagende oefeningen te ontwikkelen.

Meer weten?
Neem contact op met Clark Nowack van het HAN SBC Zorgnetwerk via e-mail: clark.nowack@han.nl
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK