Kenniseconomie in Arabië

Nieuws | de redactie
18 mei 2009 | Na een korte nacht in een veel te luxe hotelkamer - een badkamer ongeveer zo groot als mijn woonkamer en met butler - gingen we weer op pad.

Op het programma stonden velerlei onderdelen: een bezoek aan de Kamer van Koophandel, een bezoek aan het International Energy Forum, een bezoek aan de Saudi Arabian Investment Authority, een bezoek aan fabrikant SABIC en daarna zouden we naar de ambassade gaan om een persconferentie bij te wonen van de minister en vervolgens nog naar een ronde tafel bijeenkomst met zakenvrouwen. Ten slotte was er een receptie op de ambassade ter ere van het bezoek van de minister.

Bij de KvK hadden we een ronde tafelbijeenkomst met jonge Saoedische entrepreneurs. De meeste van hen bleken CEO of general manager te zijn van een zeer respectabel (vaak familie) bedrijf. Het gesprek zelf was zeer onderhoudend, maar te kort. Eén van de onderwerpen die ter sprake kwam was de mogelijkheid tot samenwerking tussen jonge Arabische en Nederlandse entrepreneurs. Het bleek dat de behoeften van beide partijen complementair waren. Nederlandse entrepreneurs hebben vaak voldoende goede ideeën, maar missen het kapitaal om hun ideeën om te zetten in een winstgevend product. Voor Saoedi’s is niet het kapitaal de bottleneck, zij zijn vooral op zoek naar interessante ‘opportunities’.

Gouden kans voor Nederlands HO
Ook bleek uit de gesprekken een sterke behoefte om een kennisintensievere economie op te bouwen. Naast de uitwisseling van studenten heeft men behoefte aan sterkere kennisinstituten van buiten die zich in Saoedi Arabië willen vestigen. Hier ligt een gouden kans voor Nederlandse universiteiten en hogescholen! Het bezoek eindigde met de intentie om de discussie voort te zetten op een ander tijdstip in een andere vorm. Men blijkt wederzijds geïnteresseerd in het opzetten van een samenwerking met jonge ondernemers, bijvoorbeeld via de KvK of Universitaire Business Clubs.

Het tweede onderdeel die dag was het International Energy Forum. Dat is een internationale organisatie die de dialoog tussen energie producerende en consumerende landen faciliteert. Vooral op het gebied van olie, maar tegenwoordig ook gas. In de praktijk komt dat neer op een mooi kantoor met ongeveer 20 man personeel. Daar kregen we een presentatie van de secretaris-generaal Noé van der Hulst. Zijn boodschap was dat de olie in Saoedi Arabie nog lang niet op is en dat de rest van de wereld er in toenemende afhankelijk van zou blijven.

Belangrijke thema’s in de toekomst zijn de samenwerking tussen nationale energiemaatschappijen als Gazprom en Aramco met internationale energiemaatschappijen (Shell, BP). Het grootste probleem voor de toekomst wordt het gebrek aan investeringen in technologieën om aan de vraag naar energie te voldoen. Door gebrek aan investeringen blijft de productie achter, waardoor niet meer aan de vraag kan worden voldaan. Een prijsstijging is het gevolg. Het blijft dus zaak om te investeren in kennis over nieuwe en geavanceerdere technieken om energie te winnen.

Nieuwe steden
Vervolgens gingen we op bezoek bij de Saudi Arabian General Investment Authority (SAGIA). Deze instelling is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van vier nieuwe stedelijke gebieden in het land. De bevolking van Saoedi Arabië is de afgelopen jaren explosief gegroeid: 70 % van de bevolking jonger dan 30 jaar. Deze mensen en hun kinderen moeten op redelijk korte termijn behoorlijk kunnen wonen. Vandaar dat men besloten heeft om vier nieuwe ‘economic cities’ in te richten om die mensen ‘kwijt te kunnen’ en tegelijkertijd de Arabische kenniseconomie te stimuleren.

Het meest ambitieuze project is King Abdullah City, een nieuw te bouwen metropool van ongeveer 2 miljoen inwoners. Waar nu woestijn ligt, zal een stad verrijzen die vooral gebaseerd is op lichte industrie en kennis. SAGIA heeft naar eigen zeggen uitgebreid studie gedaan naar welke factoren van invloed zijn op de bouw van nieuwe steden. Op basis daarvan heeft men een masterplan ontwikkeld dat garant zou moeten staan voor een duurzame, ecologische stad, waar mensen gelukkig lang zullen leven. Hoewel dit natuurlijk erg mooi klinkt, ben ik enigszins sceptisch over de gedachte dat je geluk op deze schaal kan plannen, maar het is een interessant concept dat absoluut meer studie behoeft.

Zingende Verhagen
Eén van de prioriteiten van minister Verhagen is mensenrechten, dus ook de vrouwenrechten. Daarom ontving hij een delegatie van ondernemende vrouwen voor een ronde tafel discussie, om op de hoogte gesteld te worden van het ondernemerschap van vrouwen in het land en van gedachten te wisselen over hoe vrouwenrechten in Saoedi Arabië bevorderd kunnen worden. Opvallend was dat veel van deze vrouwen een sterk internationale achtergrond hadden: studie, werkervaring. Deze mogelijkheden zijn voor vrouwen zeer beperkt in het land en men probeert nu carrière te maken in eigen land. Het werd een zeer geanimeerde discussie. De aandacht die de minister besteedt aan dit onderwerp, zorgt ervoor dat hun eigen positie versterkt wordt in het land.

Daarna volgde een zeer uitgebreide receptie en die eindigde met een zingende minister en een hoop gezelligheid. Benieuwd wat ons morgen te wacht staat in Qatar!

Met informatie over de reis kunt u lezen op www.opreismetverhagen.waarbenjij.nu


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK