Master voor onderwijsvernieuwers

Nieuws | de redactie
26 mei 2009 | Stenden komt met een nieuwe deeltijdopleiding, de Master of Learning & Innovation, om -samen met Windesheim- de onderwijsinnovatie in primair, voortgezet en beroepsonderwijs te versterken. De MLI richt zich op ‘excellente docenten’ met extra taken in hun team.

De beoogde masterstudenten zijn dan ook vanuit hun werk als docent al voortrekkers bij onderwijsvernieuwing en –verbetering. De twee hogescholen bieden de geaccrediteerde, tweejarige opleiding aan vanuit hun locaties Zwolle en Leeuwarden. Op beide locaties kunnen in september maximaal vijftig studenten starten.

“Deze MLI wil een impuls geven aan duurzame onderwijsvernieuwing vanuit de onderwijspraktijk zelf. Dit gaat nu te vaak anders en daardoor ook voor 70% niet naar verwachting, zo blijkt uit onderzoek. De politiek erkent het belang ervan, gezien het feit dat de overheid deze master bekostigt”, vertelt  Bert Meijer, afdelingsdirecteur Masters en Lerarenopleiding Basisonderwijs School of Education bij Windesheim.

“De aanmeldingen komen inmiddels op gang”, zegt Petra Vos, manager van de MLI. “De deelnemers zijn over het algemeen ervaren docenten die meer willen op het gebied van onderwijsontwikkeling en -vernieuwing. Zij kunnen een Lerarenbeurs voor scholing aanvragen en dat biedt veel scholen de mogelijkheid voor vervanging van de betreffende medewerker te zorgen.” 

Onderzoek naar onderwijsinnovaties, ontleend en gekoppeld aan de praktijk, staat centraal in de MLI. Petra Vos: “We richten ons onder andere op het meer en beter toepassen van ICT in het onderwijs en op het veranderen van het onderwijs, zowel inhoudelijk als didactisch.” Het tweede jaar draait om projectmanagement en de masterthesis.

De studenten studeren een dag per week en werken in innovatiekringen en aan projecten van hun school. In combinatie met de studievoorbereiding bedraagt de totale studielast ongeveer twintig uur per week. De werkvormen die in de MLI aan bod komen zijn kleine werkgroepen, hoorcolleges, seminars en workshops. Daarnaast worden masterclasses georganiseerd en staat in het tweede jaar een internationale studiereis op het programma.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK