Nederland hoog, Maastricht top bij CHE-ranking

Nieuws | de redactie
12 mei 2009 | Nederlandse universiteiten scoren hoog in de gerenommeerde CHE-ranking. Deze is al jaren toonaangevend voor de studiekeuze van Duitse studenten. De medici in Maastricht zitten in de kopgroep van instellingen op bijna alle kwaliteitscriteria.

Tot vorig jaar was de UM de enige Nederlandse universiteit die deelnam aan de internationaal meest geprezen en vertrouwde ranking van ScienceGuide-partner CHE. Dit jaar hebben ook de VU, EUR, Groningen, Leiden, RU Nijmegen en Utrecht hun medische opleidingen laten beoordelen. Ook hebben UvA, Wageningen, TU/e domeinen laten meewegen en ranken. Wat de wervingskracht voor derdegeldstroom onderzoek betreft, blijkt de UM in de kopgroep te staan, naast gerenommeerde instellingen als de  Charité in Berlijn en de Ludwig-Maximilians Universität in München.

Op de CHE-website, die samen met die Zeit wordt aangeboden, krijgen studiekiezers een advies over de universiteiten die het beste passen bij hun profiel, nadat ze zelf hebben aangegeven wat zij belangrijk vinden bij hun keuzefactoren. Het CHE richt zich primair op Duitse universiteiten, maar betrekt steeds meer buitenlandse universiteiten bij hun ranking.

Europees heeft CHE inmiddels ook een Excellence Ranking van topinstituten ontwikkeld, waarover samengewerkt wordt met ScienceGuide. Ook daar bleek bij de eerste editie -rond de bèta faculteiten in Europa- dat het aanbod is ons land over de hele linie goed tot uitstekend genoemd mag worden.

In een wereldwijde analyse van de kwaliteit van rankings bleek het CHE met afstand de best ontwikkelde te bieden. “With the assistance of all universities it produces high-quality comparative data at the departmental level. Moreover, it does not provide a spurious “overall” ranking.” Daarom wordt het werk van CHE “nothing short of brilliant” genoemd.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK