Nederlands vernuft de ruimte in

Nieuws | de redactie
14 mei 2009 | Het Europese ruimteschip Herschel is met een spiegel van 3,5 meter de grootste ruimtetelescoop ooit gelanceerd. Hij gaat infraroodstraling analyseren om meer kennis te krijgen over het ontstaan van sterren en planeten. Het door Nederland ontwikkelde instrument HIFI kan uit die infraroodstraling opmaken wat de moleculaire samenstelling is van wolken waaruit deze geboren worden.

Met de lancering is Herschel zijn reis begonnen naar een positie op anderhalf miljoen kilometer van de aarde, vier keer zo ver als de maan. Daar komt de telescoop over ongeveer twee maanden aan. Maar de eerste waarnemingen kunnen al eerder beginnen. Over een week gaat de klep van de telescoop open, waarmee het licht uit de ruimte de wetenschappelijke instrumenten kan bereiken. Dan breekt een periode van testen aan, waarna de wetenschappers aan de slag kunnen.

SRON was verantwoordelijk voor de algehele ontwikkeling van het HIFI-instrument, maar er zijn meer Nederlandse bijdragen aan Herschel. Zo heeft TNO het optisch ontwerp van HIFI gedaan en het bedrijf MECON het mechanisch ontwerp. De Technische Universiteit Delft ontwikkelde voor HIFI een paar ultragevoelige nanosensoren. Het ruimtevaartbedrijf Dutch Space leverde de zonnepanelen en het standregelsysteem voor Herschel.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK