Nieuwe HO-ranking in de maak

Nieuws | de redactie
13 mei 2009 | Europa gaat wereldwijde HO-rankings maken, Frans van Vught en CHE krijgen die opdracht.

Onderwijsnieuws

·   Europa gaat wereldwijde HO-rankings maken. Frans van Vught en het Duitse CHE krijgen die opdracht. “Het gaat dus juist niet om het soort eenzijdige, simplistische lijstjes waar er al veel te veel van zijn.”

·   Plasterks idee van ‘niet goed, geld terug’ binnen hbo en wo heeft geen meerderheid in de Kamer. De student is geen klant, maar partner, benadrukt men.

·   In het hoger onderwijs moeten kwaliteit, variëteit, én doelmatigheid optimaal zijn. Oud-Fontys-chef Norbert Verbraak gaat de doelmatigheidcommissie trekken en waarschuwt voor “afwachtend slachtofferschap” en de grote impact van demografische omslagen.

·   Nederlandse universiteiten als UU, UvA en Leiden scoren hoog in de nieuwe, gerenommeerde CHE-ranking. Medisch Maastricht zelfs in de top.

·   Frank van Rijnsoever (UU) reist met minister Verhagen naar de Golf-regio en doet voor ScienceGuide verslag van de ontwikkelingen en inzichten daar rond energie, R&D en kenniseconomie.

Onderzoeksnieuws

·   “De aansluiting MBO-HBO-bedrijfsleven is ontoereikend en de kennisinnovatie in Nederland stagneert.” Ineke Delies trekt een uniek MBO-HBO-lectoraat bij Stenden. En HU-lector Marieke Schuurmans wordt hoogleraar verplegingswetenschap.

·   David Bowie, Arianna Huffington en andere grote namen hebben UvA-webconservator Lotte Meijer de prestigieuze Webby Award verleend voor haar ‘smarthistory.org’ vol kunstgeschiedenis.

·   “We’re devoted to delivering solutions, not just science papers.” Obama’s Nobel-minister Steven Chu investeert miljarden en innovatieve aanpakken in nieuwe energiebronnen en –opwekking.

·   De TU Delft is opgenomen in de wereldtop van nucleaire instituten. Zij richt zich daarbij op overdracht van kennismanagement voor nucleaire installaties.

En ook

·   Hoe maak je van oude autobanden uit de vuilnisbelten in sloppenwijken dé hippe zomertrend en tegelijkertijd meer kansen voor kinderen? Dankzij ‘plakkies’ en designstudenten.



«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK