Oceaanboren in Utrecht

Nieuws | de redactie
26 mei 2009 | Wetenschappers uit 24 landen komen naar Utrecht om de toekomst van het Integrated Ocean Drilling Program te bespreken. Dit wereldomvattende onderzoek wil via boringen in de oceanen de klimaatgeschiedenis ontdekken. Nederland is hier een toonaangevend land bij geworden.

Oceaanboringen zijn lastig om uit te voeren. Een boorkop moet vanaf een speciale boot tot kilometers diepte worden neergelaten om vervolgens sediment en vulkanisch gesteente uit de oceaanbodem te verzamelen. Het opgeboorde materiaal is voor verschillende onderzoeken te gebruiken, waardoor wereldwijd veel samenwerking tussen onderzoeksinstituten bestaat. Tijdens de bijeenkomst van de onderzoekspartners in Utrecht worden de toekomstige kernvragen voor de oceaanboringen bepaald. Behalve de wetenschap is ook de industrie aanwezig bij de vergaderingen.

Dat dit internationale programma in Utrecht samenkomt, is geen toeval. Het Nederlandse, en vooral het Utrechtse palaeoklimaatonderzoek is internationaal vooraanstaand. De Utrechtse paleo-ecoloog prof.dr. Henk Brinkhuis en zijn collega’s hebben bijvoorbeeld met hun onderzoek van fossiele plantenresten in de oceaanbodem spectaculaire nieuwe ontdekkingen gedaan. Zo lieten de onderzoekers aan de hand van oceaanboringen zien dat 55 miljoen jaar geleden een subtropisch klimaat op de Noordpool heerste.

Op ScienceGuide kan bovendien via YouTube het werk van Appy Sluijs, een jonge Utrechtse onderzoeker, bij het boren in de Pacific in de buurt van Hawai gevolgd worden. Kijk op onze Bijzondere Bèta’s pagina naar een presentatie van zijn onderzoek en de link.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK