Oudste primaat gevonden

Nieuws | de redactie
18 mei 2009 | In Duitsland zou de ‘missing link’ tussen mensen en andere primaten gevonden zijn. In een oude groeve bij Messel in Hessen is een skelet opgegraven van ruim 40 miljoen jaar oud, dat de verbinding tussen apen, mensen en andere soortgenoten zou vormen.

De resten van het wijfjesdier zou het eerste compleet bewaarde skelet van een soort van lemuren zijn, Adapiden geheten, die tussen 37 en 47 miljoen voor Christus leefden. De groeve in Messel is een beroemd opgravingsoord, waar al veel paleontologische vondsten zijn gedaan. Het is om die reden een Unesco werelderfgoed locatie gemaakt.

Philip Gingerich, president-elect of the Paleontological Society in the U.S., has co-written a paper that will detail next week the latest fossil discovery in Public Library of Science, a peer-reviewed, online journal. “This discovery brings a forgotten group into focus as a possible ancestor of higher primates,” Mr. Gingerich, a professor of paleontology at the University of Michigan, said in an interview [met de Wall Street Journal].

The discovery has little bearing on a separate paleontological debate centering on the identity of a common ancestor of chimps and humans, which could have lived about six million years ago and still hasn’t been found. That gap in the evolution story is colloquially referred to as the “missing link” controversy. In reality, though, all gaps in the fossil record are technically “missing links” until filled in, and many scientists say the term is meaningless. Nonetheless, the latest fossil find is likely to ignite further the debate between evolutionists who draw conclusions based on a limited fossil record, and creationists who don’t believe that humans, monkeys and apes evolved from a common ancestor.

According to Prof. Gingerich, the fossilized remains are of a young female adapid. The skeleton was unearthed by collectors about two years ago and has been kept tightly under wraps since then, in an unusual feat of scientific secrecy. Prof. Gingerich said he had twice examined the adapid skeleton, which was “a complete, spectacular fossil.” The completeness of the preserved skeleton is crucial, because most previously found fossils of ancient primates were small finds, such as teeth and jawbones.

Morgen wordt een en ander bekend gemaakt door burgemeester Bloomberg en het onderzoek team tijdens een presentatie in het museum voor Natural History in New York.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK