Plakkies: dromen uit oude autobanden

Nieuws | de redactie
11 mei 2009 |  

Oude autobanden

De zool van de Plakkies is gemaakt van oude autobanden. Deze worden in Zuid-Afrika massaal gedumpt en illegaal verbrand en zijn daarmee een enorme belasting voor het milieu. Dankzij de Plakkies worden de autobanden hergebruikt.

Schoenenontwerper Jan Jansen en studenten van de faculteit Industrieel Ontwerpen zijn verantwoordelijk voor het design. De kleurrijke patronen op de slipper zijn ontworpen door weeskinderen uit de sloppenwijken rondom Durban. De tekeningen verbeelden de dromen van deze kinderen. Alle winst die voortkomt uit de verkoop van de Plakkies gaat voor de volle 100% terug naar KidsRights’ weeskinderenprojecten in Zuid-Afrika.

Slipperfabriek

Het doel van de fabriek is om structurele werkgelegenheid te creëren in een van de meest sociaal en economisch verwaarloosde gebieden van Zuid-Afrika. In deze fabriek werken inmiddels 70 ongeschoolde, voornamelijk hiv-geïnfecteerde inwoners uit de sloppenwijken. Dankzij deze baan kunnen zij, vaak na jarenlange werkloosheid, weer een bestaan opbouwen. Elke werknemer kan met zijn loon naast zichzelf ook 10 mensen in zijn directe omgeving onderhouden. Kinderen kunnen weer naar school en zo krijgen 500 mensen door dit initiatief weer kans op een toekomst. In de fabriek staan veiligheid, opleiding en gezondheid op nummer een. Zo worden er dagelijks maaltijden en aids-remmers verstrekt.

Plakkies zijn verkrijgbaar in de kleuren: purple night, cool grey en hot pink voor vrouwen en denim blue, brown sun voor mannen. Vanaf 14 mei ‘09 voor €39,95 te koop. Kijk op: www.plakkies.com 

«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK