Plasterk “uitermate teleurstellend”

Nieuws | de redactie
8 mei 2009 | De hogescholen zijn "uitermate" teleurgesteld in minister Plasterk. Zijn voorstellen om hbo'ers Engelstalige titels te geven achten zij zo slecht, dat zij daar liever vanaf zien dan dat zij deze internationaal verplicht zouden worden te voeren.

De HBO-raad wijst de Kamer in een bitse brief er op, dat landen waarmee ons hoger onderwijs intensieve uitwisseling van studenten en medewerkers kent, zoals Duitsland, USA en UK, de titels van bachelor en master of arts/science zonder meer voeren voor zowel de academische als de professionele HO-sectoren. De hbo-koepel lijkt ten einde raad, omdat hij vreest dat ook nu weer het probleem “in de bureauladen verdwijnt.”

Men wijst er op dat hiermee tweederde van de studenten in ons land internationaal welbewust op een achterstand gezet wordt, terwijl het beleid de mond vol heeft van bevordering van internationalisering. De reden daarvoor zou alleen samenhangen met de behoefte binnenlands ondescheid binnen het HO te markeren, aangezien in de internationale HO-positionering of arbeidsmarkt voor de hbo-afgestudeerden geen motief kan liggen.

De HBO-raad vraagt daarom met klem aandacht voor zijn voorstel om het onderscheid bij de titulatuur alleen te verbinden aan de inhoudelijke kenmerken van de opleidingsdomeinen. De hbo’er zou dan een Bachelor of Arts in Social Work en dergelijke genoemd worden.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK