PVV berispt Amsterdamse studenten

Nieuws | de redactie
12 mei 2009 | UvA-student Melissa Oosterbroek en haar HvA-collega Ben Rogmans deelden in Haarlem op Koninginnedag vijfduizend oranje hoofddoekjes uit. De PVV kwam met Kamervragen als: ‘Deelt u de mening dat het verkeerd is dat de gemeente Haarlem hiermee steun uitspreekt aan de islam en aan de ondergeschikte rol van de vrouw daarin? Zo neen, waarom niet?’

Melissa zegt: “Ons project is door het slijk gehaald.” De actie was mogelijk dankzij een prijs van de stad voor een initatief dat het meest zouzorgen voor een open en tolerante sfeer in Haarlem.

“We waren de vijfduizend hoofddoekjes binnen twee uur kwijt. Omdat je ze ook als shawl kunt gebruiken, is het helemaal niet een religieus product, maar een product voor iedereen die zich verbonden voelt met een open en tolerante samenleving,” vertelt Melissa in Folia.

De VVD in Haarlem wilde niet achterblijven bij de rechtse concurrentie en laat weten “op zijn zachtst gezegd” not amused te zijn. “De VVD heeft geen enkel bezwaar tegen het uitdelen van al dan niet oranje gekleurde hoofddoekjes, maar wel wanneer deze betaald worden door de belastingbetaler. Belastinggeld is natuurlijk niet bedoeld voor het subsidiëren van bepaalde geloofsuitingen.” Dat een hoofddoek overal in de wereld in heel verschillende culturen en omgevingen – van de Oeral en de Hopi tot Marken – door mannen en vrouwen gedragen werd en wordt, wordt weer even vergeten. Zolang men maar suggestief kan doen over ‘bepaalde geloofsuitingen’.  


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK