Student moet zelf doorstroomregie voeren

Nieuws | de redactie
8 mei 2009 | De aansluitingsproblemen in het HO worden door de vele keuzeopties voor studenten niet verkleind, maar vergroot. Het ISO neemt daarom geen genoegen meer met de stelling dat er genoeg contact is tussen de instellingen van verschillende onderwijssectoren. Het stelt bovendien vast dat er nauwelijks structurele contacten zijn tussen de brancheorganisaties op landelijk niveau.

De scholieren en studenten van nu hebben zo onvoorstelbaar veel mogelijkheden – en dus ook erg veel keuzes te maken – dat onder de genoemde omstandigheden de regie hierover meer moet worden gelegd bij de deelnemer zélf van de doorlopende leerlijnen. De student moet zodoende zeggenschap hebben over zowel het eigen keuzeproces, als de manier waarop doorlopende leerwegen worden vormgegeven.

In een notitie geeft men aan vijf ‘ISO-normen’ te willen formuleren waar de ondersteuning bij doorstroom en aansluiting zou moeten voldoen. Dit betreft: aansluitprogramma’s (1) op de instellingen over de gehele linie. De instroomprofielen (2) die nu nog amper bestaan of zichtbaar zijn. De behoefte aan doorlopende loopbaan- en –oriëntatiebegeleiding (3) voor het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs en heroriëntatietrajecten (4) op de instellingen. De aanwezigheid van intakegesprekken (5) is de laatste norm die het ISO wil verplichten.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK