Van tech voor games naar het vroege heelal

Nieuws | de redactie
19 mei 2009 | Bij de dataverwerking van de radiotelescoop Lofar wordt een nieuwe supercomputer ingezet, ontwikkeld door gametechnologie.

Deze is gebaseerd op Graphics Processing Units (GPU’s) – oorspronkelijk ontwikkeld voor spelcomputers – en zorgt voor één van de krachtigste supercomputers ter wereld. Deze heeft een rekenkracht van 100+ Tflops (1014 operaties/sec), terwijl de kosten ervan slechts een fractie zijn van die van een traditionele supercomputer met vergelijkbare rekenkracht.

Het doel van dit project is de detectie van neutraal waterstofgas in de eerste miljard jaar van het heelal, de zogeheten Epoch of Reionization – EoR. De waarneming van dit gas geeft inzicht in het ontstaan van de eerste zware sterren, protosterrenstelsels en quasars en in de manier waarop deze zich verder hebben ontwikkeld tot de structuren die we nu, zo’n 13 miljard jaar later, waarnemen.

De golflengte van deze straling is door de uitdijing van het heelal verschoven naar 1,5 tot 2,5 meter, precies het golflengtegebied waarin Lofar zijn grootste gevoeligheid heeft.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK