VU-prof in EU-kennisraad

Nieuws | de redactie
7 mei 2009 | Sierd Cloetingh – VU-hoogleraar Tektoniek – is een van de drie nieuwe leden van de Scientific Council van de European Research Council (ERC). Hij is daarmee de enige Nederlander in deze wetenschappelijke raad, die de strategie bepaalt van de ERC, het kennis-subsidieorgaan van de EU.

Cloetingh is lid van de KNAW en sinds 2006 ook Akademiehoogleraar. Hij doet onderzoek naar tektoniek: de verbinding tussen de diepe aarde en dat wat we aan het oppervlak zien. Zijn bijdragen bestrijken een breed terrein en hebben betrekking op numerieke en analoge modellering van sedimentaire bekkens op diverse schalen, platentektoniek in extensieve en compressieve gebieden, en gebergtevorming.

Cloetingh geniet internationale erkenning als toonaangevende wetenschapper op het gebied van het modelleren van geodynamische processen in de lithosfeer, met name ten aanzien van sedimentaire bekkens. Hij vervult een sleutelrol in de internationale aardwetenschappelijke wereld en heeft het Netherlands Research Centre for Integrated Solid Earth Science (ISES) opgezet. dit is een van de zes top-onderzoekscholen in Nederland, waarin onderzoekers van de Vrije Universiteit, Universiteit Utrecht en de Technische Universiteit Delft samenwerken. Tot dusverre zijn 55 promovendi van 18 verschillende nationaliteiten bij hem gepromoveerd.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK