Wellink: “sukkels betalen rekening”

Nieuws | de redactie
13 mei 2009 | Onthutst HBO-jaarcongres door uitspraken bankpresident

Onderwijsnieuws

·   “De sukkels in de samenleving krijgen de rekening uiteindelijk, maar misschien moet ik hier dat zo niet zeggen,” zei bankpresident Nout Wellink tot een onthutst HBO-jaarcongres. Verhitte reacties en Wellinks eigen nuancering leest u op ScienceGuide.

·   Het serieus uitvoeren en erkennen van de accreditatie van de kwaliteit van opleidingen moet krachtiger aangepakt worden. “Het staat in Leuven onvoldoende op de agenda, te veel landen zijn hier nog te zwak”, vreest de Vlaamse NVAO-vicevoorzitter Guy Aelterman.

·   De educatieve minor op de universiteiten maakt nogal wat tongen los. Twentse WO en VO-experts zetten uiteen hoe zij dit in hun regio al tot succes maken.

·   Crisis of geen crisis, Finland zorgt voor een nieuw type HO-gemeenschap en ambitie. Topinstituten als Economische Hogeschool, de TU en de Kunstuniversiteit van Helsinki fuseren tot de interdisciplinaire Aalto University.

Onderzoeksnieuws

·   “De heilige graal van het onderzoek in het heelal is gevonden: planeet Gliese 581 e. Voor het eerst een exoplaneet die op de Aarde lijkt.

·  “De crisis zit in het systeem zelf. De ethiek van de economie moet daarom fundamenteel herijkt worden. De secretaris-generaal van de OECD, Angel Gurría, zet aan tot een diepgaande discussie: “We are facing a systemic failure.

·   The artist-as-researcher has become a familiar phenomenon.” Janneke Wesseling, lector aan de KABK en PhDArts-director in Leiden, besprak in Oslo hoe promotietrajecten in de kunsten tot ontwikkeling.

·   Hoe worden hogescholen en universiteiten excellent, zonder dat zij een al te beperkt, op ‘ toponderzoek’ gericht profiel gaan hanteren? Hoe ontwikkelt men een eigen, herkenbaar profiel? Een conferentie van CHE in Berlijn gaat daar eind mei op in.

En ook·  De veel besproken Duitse filosoof Peter Sloterdijk geeft op maandag 27 april een lezing aan de Radboud Universiteit. Hij zal spreken over Het heilig vuur. Over de strijd tussen jodendom, christendom en islam. Dit recente boek bevat zijn visie op de drie godsdiensten die een bijzonder stempel drukken op de westerse cultuur.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK