Broeikasgas uit het heelal gemeten

Nieuws | de redactie
30 juni 2009 | Maria van der Hoeven tekent met de ESA voor de bouw van een nieuwe klimaat-en-broeikasgassatelliet. Vooral Nederlandse bedrijven en instituten gaan het ruimte-instrument TROPOMI ontwikkelen. ESA zorgt voor de bouw van de rest.

TROPOMI gaat na de lancering in 2014 vanuit de ruimte de mondiale verspreiding van luchtvervuiling en broeikasgassen in kaart brengen. Het is het resultaat van samenwerking tussen KNMI, SRON, TNO en Dutch Space, in opdracht van het NSO. De wetenschappelijke leiding is in handen van het KNMI.

Dutch Space is hoofdaannemer voor de bouw van het instrument. TROPOMI wordt gefinancierd door de ministeries van Economische Zaken, van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, van Verkeer en Waterstaat en van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu. Namens ESA zal directeur-generaal Jean-Jacques Dordain de overeenkomst tekenen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK