Chinees toptalent moet naar Nederland

Nieuws | de redactie
15 juni 2009 | Het Innovatieplatform wil een snelle start met een vierjarige pilot met China om bèta-toptalent enthousiast te maken voor ons land.

In China studeren jaarlijks meer dan 4 miljoen mensen af, waarvan de helft op bètagebied. Velen hiervan willen elders doorstuderen, maar Nederland staat nog onvoldoende bekend als interessant land.

IP-lid Robbert Dijkgraaf heeft daarom een China-pilot voorgesteld, want het Nederlandse promotieonderzoek heeft een forse impuls nodig. Nederland heeft vergeleken met innovatietoppers in Europa weinig onderzoekers in de beroepsbevolking. Waar toplanden 11 onderzoekers per 1000 werknemers hebben, blijft Nederland steken op een kleine 6. Vooral de categorie promovendi is in Nederland ondervertegenwoordigd.

Bestaande initiatieven die de instroom van (beta)onderzoekers moeten vergroten blijken niet voldoende te zijn. Er is – ook in de huidige economische crisis – nog altijd een groot aantal zogenaamde ‘chronische’ vacatures. China heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot academisch topland in de internationale arena. Deze ontwikkeling zet zich niet alleen voort, maar versnelt bovendien. Nederland staat daarbij nog onvoldoende bekend als interessant land om (promotie)onderzoek te doen, terwijl het onderzoek internationaal gezien van hoge kwaliteit is. Uiteindelijk doel van de pilot is het realiseren van een geslaagde match tussen toptalent uit China en de chronische vacatures hier.

De vertegenwoordiging van het Nederlands wetenschappelijk onderzoek bij de ambassade in China wordt uitgebreid. Op deze wijze kan de Nederlandse wetenschap met een stem spreken. In Nederland zullen KNAW en NWO, in nauwe samenwerking met universiteiten en onderzoeksinstituten, de profilering van het Nederlandse onderzoek met kracht ter hand nemen en de bestaande vacatures in kaart brengen. Op deze manier worden in China en Nederland inspanningen geleverd waardoor de pluspunten van het Nederlandse onderzoek in China op de kaart worden gezet en hooggekwalificeerd talent kan worden aangetrokken.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK