Dans op het zwarte gat

Nieuws | de redactie
29 juni 2009 | De Lowlands University begon er mee. Nu wil ieder kennisinstituut op een popfestival. Zo willen fysici uit Nijmegen een groot dancefeest organiseren waarbij kosmische straling de muziek, de lasershow en andere lichteffecten direct aanstuurt.

Met dit plan is het team, gerokken door Sybrand de Jong, doorgedrongen tot de shortlist van de Academische Jaarprijs.

‘Mijn droom is de ‘Cosmic Sensation Party’ op Lowlands te krijgen’, zegt De Jong op Voxlog. ‘Onze aarde wordt voortdurend gebombardeerd door superkleine kosmische deeltjes. Doordat die deeltjes constant met elkaar botsen, ontstaan er nog kleinere secundaire deeltjes. Met ten minste 400 deeltjes per vierkante meter per seconde treffen deze secondaire deeltjes het aardoppervlak. Onderzoekers kunnen de deeltjes meten met een speciaal apparaat, een scintillator. Zo’n scintillator geeft een klein lichtpulsje als een deeltje voorbij komt. Met een versterker kan het ritme waarmee de deeltjes op aarde komen, in muzieksamples worden omgezet. Lichtpulsjes en muziek vormen samen de basis van het eerste feest ter wereld waarin je kunt meedeinen op de golven van de big-bang.

De Jong en zijn team willen met hun project aan een breed publiek uitleggen dat kosmische straling niet eng of gevaarlijk is, maar dat het juist kan worden gebruikt om meer te weten te komen over extreem krachtige processen in het heelal. De basis van de Cosmic Party is de Jongs eigen onderzoek: de herkomst van zwarte gaten in het heelal. Het blijkt dat veel deeltjes uit die zwarte gaten afkomstig zijn.

Helaas zit er wel een prijskaartje aan dit spektakel. De Jong verwacht dat het prijzengeld van een ton niet genoeg is om de Cosmic Party uit te voeren. ‘We willen het ritme van de kosmische deeltjes omzetten in licht en muziek, maar er moet natuurlijk wel op gedanst kunnen worden’, zegt hij. ‘Daarom willen we een dj inhuren om de boel te stroomlijnen.’ Zijn droom is de party uiteindelijk in de Matrixx of op Lowlands te krijgen. ‘Als we de prijs niet winnen, proberen we toch om zoveel mogelijk sponsors bij elkaar te krijgen. Het feest moet echt doorgaan.’
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK