Druk uit EU om mensenrechten

Nieuws | de redactie
23 juni 2009 | De EU opent een dialoog met Belarus over de mensenrechten. Daarbij werden ook individuele gevallen aan de orde gesteld. Vanwege de druk uit Rusland op het regime poogt Wit Rusland weer meer te kunnen schuilen bij zijn westerburen in Europa.

The dialogue on the expert level was held in a constructive and open atmosphere. The dialogue allowed an exchange of views on the human rights situation both in Belarus and in the EU, focusing in particular on freedom of assembly and association, including labour rights, freedom of expression and information, freedom of thought, conscience and religion, combating different forms of intolerance and hate crimes, rights of migrants and persons belonging to minorities, combating trafficking of human beings, protection of different vulnerable groups, situation in prisons and detention facilities, death penalty. Several areas of future cooperation and for further in-depth discussion were identified.

During the talks, both sides raised individual cases of concern related to specific human rights issues in the EU and Belarus. These included freedom of media, expression, association and assembly.

The EU and Belarus discussed human rights cooperation within different international organisations, in particular the UN Human Rights Council and the UN General Assembly but also vis- -vis the OSCE. They also addressed prospects for a rapprochement of Belarus to the Council of Europe.

In keeping with the EU’s practice of incorporating the voice of civil society into its meetings on human rights with third countries, the EU met with representatives of Belarusian NGOs and international NGOs prior to the consultations.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK