Extra geld voor grootschalig toponderzoek

Nieuws | de redactie
2 juni 2009 | 25 grootschalige onderzoeksfaciliteiten zijn aangewezen als zwaartepunt voor investeringen in de toekomst. Vanaf 2011 gaat daar jaarlijks € 20 mln extra naar toe.

Naar het oordeel van de Commissie Van Velzen zijn de bouw en exploitatie van deze 25 grootschalige onderzoeksfaciliteiten van groot strategisch belang voor onderzoek en wetenschap en daarmee voor de Nederlandse kenniseconomie. Het gaat daarbij om complexe apparatuur en instituten als radiotelescopen, onderzoeksschepen en deeltjesversnellers, naast faciliteiten als datacollecties, biologische collecties en ‘biobanken’.

Op advies van de commissie heeft het kabinet een speciaal budget ingesteld voor de financiering van zulke grootschalige instituties en. Vanaf 2008 wordt hiervoor een bedrag aan de NWO-begroting toegevoegd, tot 20 miljoen per jaar vanaf 2011.

Het kabinet had al voorrang verleend aan vijf van deze onderzoeksfaciliteiten bij de financiering. Dit om de sterke positie van de betrokken onderzoeksinstituten in Europa vast te houden. Het betreft onderzoeksfaciliteiten op het gebied van astrofysica (KM3NET), biomedisch onderzoek (BBMRI), sociaal wetenschappelijk onderzoek (ESSurvey), astronomie (E-ELT) en taalkunde (CLARIN). Zij krijgen daartoe € 63 miljoen via NWO.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK