Extra selectie aan de poort in Engeland

Nieuws | de redactie
12 juni 2009 | Imperial College London heeft het vertrouwen opgezegd in het Engelse eindexamen als kwalificatiemeting. Rector Sir Roy Anderson meent dat te veel Engelse tieners ten onrechte ‘straight A’s’ halen.

Door de daling van het niveau van de examens is zijn universiteit niet meer goed in staat de aanmeldingen van de slimmeriken te onderscheiden van de gemiddelde scholieren. Een universiteitsbrede selectie aan de poort via toetsen biedt uitkomst.

Vorig jaar haalden 20.000 scholieren in Groot-Brittannië hun eindexamen met de maximale score. Ineens kampte Imperial College London met een fors ruimtegebrek, omdat hierdoor te veel jongeren voldeden aan de gestelde toelatingseisen en ook nog eens allemaal graag aan de gerenommeerde universiteit wilden studeren. In een interview met The Daily Telegraph viel de Imperial’s rector vervolgens de huidige eindexamens aan: ‘In some subjects, like mathematics, what you can do is take the current A-level maths paper and compare it to the papers of 10, 15, 20 years ago and look at the performance of students. One can problably say with a degree of confidence that the papers currently are somewhat easier.’

Om de Einsteins van de Joes Average te onderscheiden, besloot de rector om niet langer de toelatingseisen van Imperial aan de examens van middelbare scholen te koppelen, maar om zelf het heft in eigen handen te nemen. Imperial College zal over drie of vier jaar de enige Engelse instelling zijn met eigen universiteitsbrede toetsen voor iedereen die een plekje in haar collegebanken ambieert.

De eerste pilots voor de extreme selectie aan de poort zijn inmiddels begonnen. Studenten die komend collegejaar nog even snel gebruik willen maken van een soepele toelating komen bedrogen uit. De universiteit zal de interviews met de aankomende studenten flink verscherpen om het kaf van het koren te scheiden.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK