HBO met MBO tegen jeugdwerkloosheid
ROC’s vrezen dat veel studenten met een mbo-diploma de komende tijd maar moeilijk een baan zullen vinden. Twee hogescholen, Fontys en Avans, en zes ROC’s (ROC-Eindhoven, ROC-Tilburg, Ter AA Helmond, De Leijgraaf Veghel en Oss, Koning Willem I College Den Bosch en Gilde Opleidingen Limburg) willen de kans op een baan voor hen vergroten door ze extra studieprogramma’s te laten volgen. Dat kan zowel een mbo-hbo-traject als een associate degree inhouden.
Fontysbestuurder Jan Houben zegt daarover onder meer: ‘Fontys ziet het als haar maatschappelijke taak om deze groep studenten scholing te geven. Er zijn verschillende manieren om hen door te laten studeren.’ Zo onderzoeken de acht partijen de mogelijkheid om hbo-propedeuses deels ook bij ROC’s aan te bieden. Als de mbo’ers in een vertrouwde omgeving door kunnen studeren en niet ver hoeven te reizen, denken zij dat meer van hen op hbo-niveau verder zullen durven.
Avans en Fontys hebben met een ROC’s al samenwerkingsovereenkomsten voor een goede doorstroom tussen de twee opleidingsniveaus,veelal voor de vierjarige hbo-opleidingen. Tevens breiden beide hun lesplaatsen voor de associate-degree opleidingen uit.
De twee Brabantse hogescholen bezien in dat verband ook de mogelijkheid om na de zomer in een aantal lesplaatsen elkaars ad-opleidingen aan te bieden. De twee hogescholen bieden reeds nu één gezamenlijke aan. Een ad-opleiding biedt in de huidige omstandigheden een extra vorm van kennismaking voor de mbo’er met het hoger onderwijs. Na een tweejarige traject daarin kan de mbo-geiplomeerde beslissen om met de hbo-ad-graad de arbeidsmarkt op te gaan of om alsnog zijn en bachelordiploma te halen.
Meest Gelezen
Masterstudenten in het hbo worstelen met academisch schrijven en onderzoek
“Ik zal niet de meest populaire onderwijsminister zijn”
Stop met studentevaluaties: ze bedreigen de academische vrijheid
“Langstudeerboete raakt kern van hoger onderwijs”
CvB Erasmus Universiteit weigert tweetalig te vergaderen met medezeggenschap