Heer Bommel voor studenten

Nieuws | de redactie
3 juni 2009 | Tilburgs hoogleraar global sourcing Erik Beulen komt met een collegebundel in de vorm van een stripverhaal. De strip 'Surviving outsourcing' -gemaakt met tekenaar Olivier Heiligers - behandelt dit thema in de vorm à la Olivier B. Bommel.

Beulen stelt dat outsourcing (en dienstverlening) een onderwerp is dat iedereen raakt. Als je een helpdesk belt kan het zijn dat je in het Engels te woord wordt gestaan door een Indiër, omdat sommige takken van dienstverlening plaatsvinden in lagelonenlanden. Nu zijn er veel boeken over geschreven, maar die worden niet gelezen door het grote publiek.

Het moet anders en simpeler, vindt Beulen. Door het lezen van een stripverhaal blijft de boodschap beter hangen dan na het lezen van een dik boek met veel literatuur verwijzingen. Verder is een stripboek een goede manier om een grotere doelgroep te bereiken. Een strip zorgt ervoor dat je het verhaal simpel houdt en is door humoristische tekeningen ook leuk om te lezen.

Het verhaal gaat over het internationaal opererende bedrijf Schreuder. Mister Jones is de nieuwe directeur en hij moet orde op zaken stellen, omdat het bedrijf in financieel zwaar weer terecht is gekomen Daarom wil Mister Jones de automatisering uitbesteden aan een lagelonenland om de kosten te drukken.

De samenwerking met Mutua Fides, de IT-leverancier, verloopt niet altijd even gladjes, maar ze komen er samen telkens weer uit. Aan het einde van de looptijd komt een andere, nieuwe leverancier met een beter voorstel aan Mister Jones. Daarop besluit Jones te wisselen van leverancier. Geen happy end voor Mutua Fides na jaren van samenwerking met Schreuder, maar het stripboek geeft een beeld van de dynamiek in de wereld van outsourcing, een proces waar veel mensen mee te maken hebben.

Zelf kijken in deze Bommel voor jeugdige economen? Hier een impressie.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK