Hoe goed is Nederland in kennis?

Nieuws | de redactie
9 juni 2009 | De VSNU presenteerde een 'staalkaart' van het Nederlandse onderzoek, Duitse kennisranking legde de vinger op zere plek onderwijs.

Nieuwsbrief ScienceGuide – mei 2009, nummer 21

Onderwijsnieuws

·     Nederland zit in de EU-kopgroep bij sociale gelijkwaardigheid, maar zakt weg bij de kernpunten rond kennis en (beroeps)onderwijs. Matige prestaties bij schooluitval, een daling bij sociale mobiliteit via onderwijs en een zwakke score bij het allochtoon studiesucces. Een kennisranking en een stevige boodschap uit Duits onderzoek.

·     “Het zijn onze studenten die geraakt zullen worden door de brokstukken.” Robbert Dijkgraaf waarschuwt kabinet en samenleving voor al te makkelijke en fantasieloze crisisbestrijding.

·     De nieuwe Master of Learning & Innovation van Stenden en Windesheim richt zich op excellente docenten. Hoe en wat kunnen zij nog meer in hun klas en school?

·     Plasterks dreiging met krachtig ingrijpen wegens misleiding door de particuliere Via Vinci University is danig afgezwakt. Strijdpunten zijn “in het onderhavige geval verduidelijkt, respectievelijk verbeterd”, heet het.

·     HO-inspiratie wereldwijd: Frank van Rijnsoever (UU) ziet kenniskansen in Qatar, ‘de rebel in de Golf’. De EU-agenda wordt sterk bepaald door ontwikkelingen in transnationale beleidsnetwerken. Professor Marius Reiser wil niet meer werken in het HO; de theoloog uit Mainz vindt de invoering van de BaMa de afschaffing van de universiteit.

Onderzoeksnieuws

·     Hoe goed is Nederland nu echt in kennis? Sijbolt Noorda presenteert in een nieuw boek de ‘staalkaart’ van het onderzoek. Uniek is dat alle oud-ministers van onderzoek het in ontvangst nemen.

·     En het Rathenau Instituut becijfert hoe goed het onderzoek presteert. “Publicaties worden steeds vaker geciteerd, ongeveer 50% hoger dan gemiddeld wereldwijd.”

·     HAN Automotive werkt samen met bedrijven aan de realisatie van duurzame producten. Een groot symposium, morgen 28 mei, zet de lijnen naar duurzaamheid verder uit.

·     Exhibitionistische zelfverrijking? Exorbitante bonuscultuur? “Klopt niet”, zegt accountancy-econoom Peter Kroos op grond van zijn Tilburgs promotieonderzoek.

En ook
                                                                                                                                                                       Parlementsleden hebben het roffelen ontdekt. Wat zegt het plotseling populair geworden trommelen op de bankjes, vroeg Quirijn Visscher van de Radboud Universiteit. Het blijkt onder andere een soort ‘Kamer-zelfhaat’.


Wilt u de Nieuwsbrief ook ontvangen? Klik hier.
Redactie ScienceGuide – 020-4285371

Afmelden kan via info@scienceguide.nl






«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK