Jomanda’s kennen geen zorgplicht

Nieuws | de redactie
16 juni 2009 | Vrijspraak was onvermijdelijk, vindt prof. Koos van der Velden (UMC St Radboud), want "mensen als Jomanda vallen onder geen enkele regeling".

Alleen gediplomeerd artsen hebben de plicht patiënten te wijzen op behandelingen, zo stelt hij. Volgens de hooglerrar Public Health zijn er in osn land ongeveer duizend alternatieve artsen. Van die duizend bestaat een deel zowel uit ‘echte medici’ die bijklussen, als ongediplomeerde kruidendokters. “De artsen kunnen we aanpakken. Zij moeten patiënten alle mogelijke behandelingen voorleggen. Maar types als Jomanda hoeven die verantwoordelijkheid niet te nemen.”

Van der Velden is voorzichtig in zijn oordeel daarover, zo vertelt hij op Voxlog. “Het is moreel gezien niet juist om kwetsbare patiënten, die vaak de wanhoop nabij zijn, onzin te verkopen. Aan de andere kant kiezen veel mensen ook zelf voor deze vorm van geneeskunde, omdat ze teleurgesteld zijn in de reguliere gezondheidszorg. De tien minuten consult die ze in de ziekenhuizen krijgen, steken soms schril af bij de persoonlijke benadering van alternatieve artsen. Het gaat vaak om patienten met vage klachten die in het reguliere circuit uitbehandeld zijn.”

“Mensen zijn steeds kritischer, zowel wat betreft de alternatieve geneeswijzen, als naar de reguliere behandelingen. Conventionele behandelmethodes houden soms bijvoorbeeld risico’s in of hebben bijvoorbeeld vervelende bijwerkingen, waar mensen helemaal geen trek in hebben. Mensen willen steeds meer de baas over hun eigen lichaam zijn. Wat dat betreft is de alternatieve geneeskunde een spiegel voor de manco’s in de conventionele zorg.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK