Meisjes en ICT: geen warme band

Nieuws | de redactie
25 juni 2009 | In Nederland hebben vrouwelijke studenten relatief weinig interesse in computers en ICT. Hun bestaande IT-kennis is laag. Dit terwijl ze ICT-toepassingen in hun vrije tijd net zoveel gebruiken als in de andere onderzochte landen. Bijna 60 procent denkt dat ICT moeilijker is dan andere vakken.

Slechts 25 procent van de Nederlandse mannen deze mening is toegedaan. Nederlandse vrouwelijke studenten zijn het jongst als ze hun interesse in ICT verliezen: rond 15-jarige leeftijd. Slechts 35 procent van de Nederlandse vrouwelijke studenten kan thuis haar eigen internetverbinding repareren in tegenstelling tot 69 procent van de mannen.

De interesse in ICT van ouders blijkt nog lager te liggen. Zo’n 80 procent van de ondervraagde Nederlandse moeders heeft weinig kennis van en interesse in besturingssystemen. Ook onder leraren is de belangstelling duidelijk lager dan elders in Europa. Opvallend is dat Nederlandse studenten hun carrièrekeuze baseren op interesses en nauwelijks worden beïnvloed door rolmodellen als leraren, ouders en beroemdheden, dit in tegenstelling tot andere Europese studenten.

Coks Stoffer van Cisco Nederland, dat dit onderzoek liet uitvoeren, reageert niet blij: “Het is van essentieel belang dat we in een vroegtijdig stadium vrouwen interesseren voor een ICT-studie om uitval na de middelbare school zo veel mogelijk te voorkomen. Daarnaast moeten we ervoor zorgen dat we studenten goede instroom- en doorstroommogelijkheden bieden om zich te kunnen specialiseren in ICT. Cisco faciliteert dit middels de Cisco Networking Academies. Daarnaast is het belangrijk dat wij als ICT-industrie samenwerken met de overheid om vrouwen op lokaal niveau te informeren over de werkelijke mogelijkheden die de ICT-branche te bieden heeft, zodat de interesse voor een ICT-carrière groter wordt. ICT speelt een centrale rol in het ondersteunen en vernieuwen van bedrijfsprocessen en het optimaliseren van de interactie met klanten, kenmerken die essentieel zijn voor bedrijven om zich in de huidige economie te onderscheiden.”

Daar komt nog bij dat Europa wordt geconfronteerd met een tekort aan bekwame ICT-ers in de komende decennia: een tekort dreigt van 70.000 IT-professionals in 2010. Daarbij zijn vrouwen momenteel aanzienlijk ondervertegenwoordigd in de ICT. In 2004 was minder dan 25 procent van de informatica-afgestudeerden in de EU een vrouw.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK