MKB innoveert in creatieve samenwerking

Nieuws | de redactie
22 juni 2009 | Middelgrote en kleine bedrijven werken steeds vaker tijdelijk samen om zo hun concurrentiepositie te verbeteren. Een belangrijke reden daarvoor is het stimuleren van innovaties. Dat blijkt uit Tilburgs onderzoek naar tijdelijke organisatievormen.

Bijna 1 op de 5 bedrijven in het Nederlandse MKB, zo’n 19.000, werkt tijdelijk samen met één of meer partners. De belangrijkste reden daarvoor is dat zij zich beter kunnen wijden aan innovatie, blijkt uit een grootschalig empirisch onderzoek van de UvT en EIM. Er zijn grofweg drie groepen tijdelijke organisaties te onderscheiden: een type dat samen nieuwe markten verkent (marktinnovatie), een type dat gezamenlijk aan technische innovaties werkt en een type dat grote gezamenlijke projecten uitvoert (bijvoorbeeld in de infrastructuur).

Tijdelijke organisaties creatiever
Samenwerkingsverbanden in de vorm van een tijdelijke organisatie blijken anders te werken dan een permanente bedrijfsvoering. Zo zijn werknemers vaak creatiever, omdat ze zich kunnen afzonderen van de normale dagelijkse beslommeringen. De verschillende typen kennis die bedrijfspartners inbrengen, vormen een goede voedingsbodem voor innovatie. Ook gaan tijdelijke organisaties anders om met tijd: ze zijn bijvoorbeeld sterker gericht op het heden en werknemers komen eerder in een efficiënte ‘work flow’.

Nieuw onderzoek
De UvT en EIM hebben als eerste in Nederland grootschalig onderzoek gedaan naar tijdelijke samenwerkingsverbanden binnen het MKB. Dat onderzoek krijgt vanaf 22 juni een vervolg: de komende twee jaar zullen trends in zulke samenwerkingsverbanden nauwlettend worden gevolgd. Ook zullen de economische prestaties als gevolg van die samenwerking beter in kaart worden gebracht.

Het departement Organisatiewetenschappen van de UvT is specialist op het gebied van tijdelijke organisaties en innovatie. Binnenkort start het departement in samenwerking met de scheepsbouwbranche een uniek onderzoek naar het functioneren van tijdelijke organisaties in de Nederlandse scheepsbouw. In feite is ieder nieuw te bouwen schip een ‘tijdelijke organisatie’ waarin bedrijven met elkaar samenwerken. In september verschijnt bij uitgeverij Edgar Elgar een boek over tijdelijke organisaties, geschreven en geredigeerd door onderzoekers van het departement.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK