Niet achterover leunen, zegt VSNU

Nieuws | de redactie
18 juni 2009 | De stijging van het aantal hoger opgeleiden in Nederland, is goed nieuws, zo zeggen de universiteiten. Maar dit betekent niet dat Nederland achterover kan leunen, want anderen maken nog meer tempo.

Het CBS becijfert, dat het aantal hoger opgeleiden in vier jaar tijd is gestegen van 25 % naar 31 % van de beroepsbevolking. Ook de uitgaven van Nederland aan onderwijs zijn gestegen en liggen nu zelfs iets boven het EU-gemiddelde.

Zo’n stijging van zowel het aantal hoger opgeleiden als het budget voor onderwijs is noodzakelijk om bij te blijven in de kenniswedloop. Landen om ons heen investeren momenteel meer extra in kennis dan Nederland doet. De grote inspanning van de regering-Merkel leiden zelfs al tot ‘weglek’ van talentvolle Nederlandse onderzoekers. De kans op een terugval is dan ook aanwezig, stelt de VSNU.

De groei in investeringen moet voldoende zijn om de grote groei in studenten te compenseren, anders gaat het onherroepelijk ten koste van de kwaliteit van het onderwijs. Op dit moment is dat nog niet het geval. Het aantal studenten is de afgelopen jaren met 20 % gestegen, terwijl het hoger onderwijs slechts met 4 % groeide waar het zijn bekostiging betreft.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK