Niet iedereen kan zo maar voor de klas

Nieuws | de redactie
25 juni 2009 | Scholen zijn in tijden van tekorten blij met alle leraren die ze kunnen krijgen. Daardoor nemen ze de regels voor het onbevoegd lesgeven niet altijd even nauw en gaan mensen lesgeven in vakken waarvoor ze niet bevoegd zijn en zelfs ook geen opleiding volgen. Dat blijkt uit het onderzoek 'Kunnen en mogen' van het SBO.

Men heeft daarbij gekeken naar de omgang met het onbevoegd lesgeven bij elf scholen voor voortgezet onderwijs in Utrecht, Rotterdam en Den Haag. Het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO) heeft het EIM een jaar geleden voor het onderzoek gevraagd toen de Haagse regio de noodklok luidde over een toename van het aantal onbevoegd gegeven lessen.

Sinds de invoering van de Wet Beroepen in het onderwijs in 2006 hebben scholen meer eigen vrijheid gekregen om leraren aan te stellen die (nog) geen of (nog) niet de juiste onderwijsbevoegdheid hebben. Zo is er de mogelijkheid dat leraren tijdelijk lessen verzorgen in een ander vak, of leraren die zijn opgeleid voor de onderbouw tijdelijk worden ingezet in de bovenbouw. Daarnaast werken scholen met jonge onbevoegde leraren in opleiding, met zij-instromers en gastdocenten. In deze situaties is het onbevoegd lesgeven in beginsel toegestaan, maar leraren moeten dan wel binnen een paar jaar de juiste bevoegdheid halen. Voor veel scholen is het niet altijd duidelijk wat wel en niet – onder voorwaarden – is toegestaan. In het rapport is daarom een overzicht opgenomen van wat wel en niet kan en mag.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK