Nieuw lab voor nano-medisch onderzoek

Nieuws | de redactie
5 juni 2009 | Het toonaangevende nanotech-instituut MESA+ in Twente gaat een laboratorium opzetten voor onderzoek naar medische toepassingen en risico’s van nanotechnologie.

Dit wordt mogelijk gemaakt de € 15 miljoen uit de investeringsimpuls voor grote onderzoeksfaciliteiten. Veertig procent daarvan gaat naar dit nieuwe MESA+ lab. Het instituut wil daar onderzoek gaan doen op de gebieden bionano, nanomedicine en risico’s. Dat begint met nieuwe methoden om op celniveau onderzoek te doen naar de oorzaken van ziekten, het zal ook leiden tot nieuwe vroeg-diagnostische technieken.

Tegelijk kunnen de resultaten hiervan dienen om de eventuele risico’s beter te leren kennen. Het nieuwe lab zal niet alleen de wetenschap dienen, aldus technisch-commercieel directeur Miriam Luizink van MESA+: “Het wordt een open faciliteit, en zal de nodige spin-off bedrijven gaan opleveren.” Het instituut is nu al uiterst succesvol in het genereren van nieuwe bedrijven.

Ook in de recente evaluatie van het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie, door een internationale commissie, werd het ambitieniveau van het instituut op het gebied van onder meer nanomedicine geprezen. De evaluatiecommissie stelde daarbij vast dat zulke wetenschappelijke en technologische ambities forse investeringen zouden vergen. Zulke investeringen kunnen met deze nieuwe middelen van het kabinet worden gedaan, waarbij het instituut zelf ook vier miljoen in het nieuwe initiatief steken zal. De nieuwe faciliteiten zullen naar verwachting in 2010 klaar zijn.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK