‘Open access levert Nederland 133 miljoen op’

Nieuws | de redactie
12 juni 2009 | Als alle wetenschappelijke artikelen openbaar beschikbaar zouden zijn, zou dat de Nederlandse samenleving een voordeel op kunnen leveren van 133 miljoen euro per jaar. Dit heeft de Australische econoom Professor John Houghton becijferd in een studie in opdracht van SURFfoundation.

Op dit moment betalen universiteiten en hogescholen miljoenen euro’s per jaar voor toegang tot wetenschappelijke publicaties. Het bedrijfsleven, kleinere hogescholen en andere partijen in de samenleving hebben vaak geen geld voor deze dure licenties. Als wereldwijd een zogenaamd Open Access-model wordt toegepast, worden artikelen openbaar toegankelijk. Volgens Houghton levert dit niet alleen een aanzienlijke besparing op aan licentiekosten, maar verbetert het ook de toegankelijkheid van onderzoeksinformatie, voor zowel onderzoekers als de samenleving in brede zin.

In de studie ‘Costs and Benefits of Research Communication: The Dutch Situation’ zijn drie publicatiemodellen vergeleken. Het grootste voordeel biedt het Open Access-model waarbij de onderzoeksfinancier of -instelling betaalt voor publicatie en het artikel vervolgens vrij toegankelijk is. Dit kan leiden tot een jaarlijks voordeel van 133 miljoen euro. Zelfs in het geval dat Nederland als enige land kiest voor dit publicatiemodel en daarnaast de licenties voor tijdschriften aanhoudt, wordt nog altijd een voordeel van 37 miljoen behaald.

Het rapport concludeert dat niet alleen op lange termijn belangrijke voordelen zijn te behalen. Ook gedurende een transitiefase zal een positief maatschappelijk effect uitgaan van het meer open toegankelijk maken van onderzoeksresultaten.

Wim Liebrand, directeur SURFfoundation is blij met de uitkomsten van de studie. “Het onderzoek maakt duidelijk dat Open Access een realistisch alternatief biedt naast het traditionele uitgeversmodel op basis van licenties. SURFfoundation werkt al enkele jaren samen met uitgevers, auteurs en de wetenschappelijke wereld om kosteneffectievere uitgeefmodellen te ontwikkelen. Dit rapport geeft ons een flinke duw in de rug.”

De studie is uitgevoerd in opdracht van SURFfoundation en maakt onderdeel uit van een serie vergelijkbare studies die worden uitgevoerd in Groot-Brittannië, Denemarken en Duitsland. Binnenkort verschijnt een overzicht van de voordelen die Open Access publiceren biedt in deze landen.

De volledige studie is te downloaden op: www.surffoundation.nl/economicstudyOA
Titel: Costs and Benefits of Research Communication: The Dutch Situation
Auteurs: John Houghton, Centre for Strategic Economic Studies, Victoria University, Melbourne en Jos de Jonge & Marcia van Oploo, EIM and Research voor Beleid, Zoetermeer


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK