Ouders…om gek van te worden

Nieuws | de redactie
15 juni 2009 | Plasterk doet te weinig, ouders leiden tot ergernis in HO en de PVV en de Staatscourant zitten er helemaal naast.

Nieuwsbrief ScienceGuide – juni 2009, nummer 22

Onderwijsnieuws

·   Plasterk doet te weinig terwijl toptalent nu ook door Duitsland weggekocht wordt. UU-voorzitter Yvonne van Rooy en NWO-voorzitter Jos Engelen werpen hem de handschoen toe. Volgende week kruist Van Rooy de degens met de minister en werkgeverschef Wientjes in het VSNU-café.

·   Vrouwen tussen de 17 en 30 jaar halen in elk opzicht betere HO-resultaten dan mannen. Vrouwen zijn niet langer ‘onderbedeeld’. Hoe komt dat en wat te doen met de wegzakkende jongens?

·   Ouders… gek worden ze ervan in het HO. Leiden, Amsterdam, overal komen ze zich bemoeien met de studie van hun kind. “Als je zo’n ouder aan de lijn krijgt, dan heb je geen leuke middag verder.”

·   Wat kunnen HO-instellingen doen om systemen als THES-rankings en Studiekeuze123 te manipuleren? Veel, zo blijkt. En ja, het gebeurt ook.

·   HO-inspiratie wereldwijd: Sierd Cloetingh, VU-hoogleraar Tektoniek, komt als enige Nederlander in de Scientific Council van de European Research Council (ERC). In India ondertussen heeft de nieuwe HO-minister Kapil Sibal direct flinke veranderingen aangekondigd. En wordt Shanghai een echt wereldcentrum, een New York van Azië? De Delftse promovendus Gregory Bracken is kritisch.

Onderzoeksnieuws

·   Green shoots? De economie in Amerika en Azië begint langzaam aan te trekken, zo blijkt uit surveys waar de UvT aan meewerkt. Maar Europa blijft achter. De eerste concrete cijfers over het herstel, hier op ScienceGuide.

·    Al in 2006 voorspelde hij de ondergang van de bank zoals wij die nu kennen. Nu betoogt Frans van der Reep, KPN-strateeg, ScienceGuide-columnist en INHolland-lector, dat binnen vijf jaar de statische ‘industriële’ organisatie van bedrijven drastisch op de schop moet. Ga met hem in debat op 19 juni!

·   Zorg voor Mensen met een Verstandelijke Beperking wordt een bijzonder lectoraat aan de HAN. Petri Embregts werkt daar aan een ‘menslievende professionalisering’ voor patiënt en begeleiders.

·   Marinus Spreen, hoofd onderzoek van de Van Mesdagkliniek en lector van Stenden Hogeschool, presenteert een ‘win-winsituatie’ waarbij zijn studenten al oefenend de werkdruk van tbs-klinieken kunnen verlagen.

En ook

·   Rumoer in Den Haag nu Kamerlid en ScienceGuide-columnist Pieter Omtzigt laat zien hoe zowel de PVV als de Staatscourant er helemaal naast zitten. Nota bene over het correct werken van de Kieswet.


Wilt u de Nieuwsbrief ook ontvangen? Klik hier.
Redactie ScienceGuide – 020-4285371


Afmelden kan via info@scienceguide.nl


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK