Reputatie gered

Nieuws | de redactie
29 juni 2009 | De Nijmeegse musicoloog noemt Vincent Meelberg de dood van Michael Jackson "de redding van zijn reputatie."

“Ik gun natuurlijk niemand een voortijdig overlijden, maar wanneer je Michael Jackson bekijkt als popfenomeen dan is dit wel een passend einde. Relatief jong gestorven, onder ietwat mysterieuze omstandigheden. Dat alles draagt bij tot de mythevorming. Die nu al volop op gang is gekomen trouwens.,” zegt hij tegen Voxlog.

De superlatieven zijn inderdaad niet van de lucht. Hoe plaats jij Jackson in de muziekgeschiedenis, als objectieve wetenschapper?
‘Michael Jackson heeft vooral vernieuwing gebracht in de presentatie van zijn muziek. Hij was bijvoorbeeld de eerste die flink uitpakte met zijn videoclips. Bij het nummer Thriller was een soort minispeelfilm gemaakt die al maanden van tevoren was aangekondigd en met veel bombarie door Veronica werd gepresenteerd. Maar ook in zijn podiumact en zijn hele leven als artiest verzette hij de bakens. Eigenlijk is hij een beetje het archetype van de popster geworden: geniaal, maar ook een beetje gek.’

En muzikaal?
‘Muzikaal gezien was hij eigenlijk niet zo enorm vernieuwend, niet zoals bijvoorbeeld de Beatles in hun late jaren. Hij maakte wel goede muziek, maar dat is wat anders. Althans, hij was goed in de beginperiode van zijn carrière, bij de Jackson Five en op de albums Off the wall en Thriller. Na de jaren tachtig heb ik eigenlijk niets meer van hem gehoord wat de moeite waard is.’

Welk nummer is je persoonlijke favoriet?
‘Een nummer als A.B.C. van de Jackson Five vind ik geweldig funky, zit heel goed in elkaar. Van zijn solocarrière denk ik dat Thriller en Billy Jean de hoogtepunten zijn.’

Hij was nog niet ‘klaar’, er stonden vijftig concerten in Londen op het programma.
‘Dat klopt, maar eerlijk gezegd weet ik niet of die nou zo’n geweldig succes zouden zijn geworden. Ik zei al dat de presentatie voor Michael Jackson altijd een belangrijk onderdeel is geweest van zijn succes en het is maar de vraag of hij nu nog, op vijftigjarig leeftijd, aan de hoge verwachtingen had kunnen voldoen. In die zin komt zijn dood op een ‘mooi’ moment, tussen vette aanhalingstekens natuurlijk. Waarschijnlijk betekent het de redding van wat er nog over was van zijn reputatie.’


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK