SER voor meer kennisinvesteringen

Nieuws | de redactie
24 juni 2009 | De SER vindt dat Europa de komende jaar 10 jaar nog steviger moet inzetten op kennisinvesteringen. In Rotterdam geven ze alvast het goede voorbeeld.

Nieuwsbrief ScienceGuide – juni 2009, nummer 24

Onderwijsnieuws

·    Het extra geld voor het studiesucces van allochtonen komt toch. Deze week sluiten de grote hogescholen een akkoord met minister Plasterk.

·    Rotterdamse bedrijven, instellingen en de gemeente gaan de economische crisis gezamenlijk bestrijden. Dit moet 1500 extra banen en 2000 stageplaatsen en leerplekken opleveren.

·    Europa moet de komende 10 jaar nog steviger inzetten op kennisinvesteringen. De SER zet alvast krachtig de lijnen uit voor het waar en hoe.

·    ‘Goed en goedkoop’, met dat imago scoort het HO van ons land niet alleen in Duitsland, maar ook bij de Britten. “Better education for less than half the price in the UK. And our Master’s programmes are even better value”, aldus Jo Ritzen.


Towards Knowledge Democracy


·     Nieuw denken over hoe kennis, onderzoek, media en politiek met elkaar omgaan. De conferentie Towards Knowledge Democracy, 25-27 augustus te Leiden, daagt ertoe uit.

·     De Nijmeegse rector Kortmann haalt uit naar Wit Rusland, Iran én het bedrijf NXP, dat een vertrouwelijk universitair signaal beantwoordde met een kort geding. Het wezen van de academische vrijheid moet ook in de 21e eeuw op de agenda.

·     Europa moet slimmer leren van zijn sterke punten in kennis en innovatie. De SER komt met verrassende gedachten over ‘beleidsleren’ en benchmarking daarbij.


Onderzoeknieuws

·    In de verloskundige zorg in Nederland staat de zwangere vrouw niet centraal. Vergeleken met andere landen scoort ons land dan ook slecht bij sterfte rond bevalling. Prof. Jan van Lith (LUMC) windt er in zijn oratie geen doekjes om.

·    Meer regelgeving is geen effectief instrument om een toekomstige kredietcrisis te voorkomen. Niet zolang compliance geen integraal onderdeel uitmaakt van de moraliteit van banken, aldus onderzoek van Nyenrode.


En ook

·     Universiteiten in de USA, van Berkeley en Princeton tot MIT en Harvard, zijn een virtuele ‘Lowlands University’ gestart met colleges van hun beste hoogleraren. En de Nederlandse profs die dit jaar in de tent op het popfestival gaan optreden zijn nu ook bekend geworden!


Wilt u de nieuwsbrief ook ontvangen, klik hier.
Redactie ScienceGuide – 020-4285371

Afmelden kan via info@scienceguide.nl




«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK