Vindingrijke lerares beloond

Nieuws | de redactie
18 juni 2009 | Tofik Dibi, de GroenLinks HO-specialist in de Tweede Kamer, heeft Annet van Ederen -docent aan de Noordwijkse School- de OnderwijsPioniersprijs 2009 uitgereikt. Deze beloont een docent uit het primair onderwijs voor het best uitgewerkte idee voor slimmer werken.

De jury heeft namens het SBO en NLKL haar gekozen uit een groep van vijftien docenten. Volgens de jury slaagt Van Ederen erin om ‘met weinig middelen het spelen op het schoolplein zo in te richten dat kinderen meer bewegen, niet agressief zijn en de docent niet meer hoeft te surveilleren’.

Op de Noordwijkse School spelen kinderen in groepen op eigen stukken gekleurd schoolplein en gelden dezelfde regels en verantwoordelijkheden als in de gymles. De jury was ook lovend over het feit dat ‘iedere school morgen al met hetzelfde idee aan de slag kan en het schoolplein ook buiten schooltijd veilig is’.

OnderwijsPioniers

De prijs is onderdeel van het pilotprogramma OnderwijsPioniers dat docenten honderd procent de ruimte geeft om zelf vernieuwingen in de school tot stand te brengen. Deze insteek sluit goed aan bij de Maatschappelijke Innovatie Agenda van OCW waarin de innovatiekracht van binnenuit de school centraal staat. Tofik Dibi zei bij de prijsuitreiking dat hij zich in de Tweede Kamer sterk wil maken voor de continuering van OnderwijsPioniers. ‘Ik hoop hier volgend jaar weer te staan.’

Vijftien slimme ideeën

Eerder dit jaar zijn de vijftien docenten gekozen uit veertig inzendingen met een antwoord op de vraag: ‘Wat zou jij veranderen aan jouw onderwijsomgeving als je schoolbestuurder of minister was?’ Met een prijs van 5000 euro en workshops in projectontwikkeling (‘Pioniersateliers’) per voorstel hebben de docenten hun idee verder kunnen uitwerken. De winnaar van het beste uitgewerkte idee is met een persoonlijke prijs van €500 en een trofee beloond.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK