Vlaams eredoctoraat voor Cyrille Fijnaut

Nieuws | de redactie
26 juni 2009 | De Universiteit Gent reikt op 10 december 2009 een institutioneel eredoctoraat uit aan de Nederlandse criminoloog en hoogleraar Cyrille Fijnaut.

Het eredoctoraat is een waardering voor de maatschappelijke impact van het werk van prof. Fijnaut en de geregelde en intense samenwerkingsverbanden met de UGent, in het bijzonder in de vakgebieden criminologie en strafrecht en in het domein van de geschiedenis van het recht.

Biografie

Prof. Fijnaut heeft de afgelopen twintig jaar een bijzonder grote impact gehad op de ontwikkeling van het strafrechtelijk beleid, van de aanpak van de georganiseerde misdaad, van de aanpak van de grootstedelijke veiligheidsproblematiek en van het politiewezen, en dit zowel in België als in Nederland.

Onder meer in zijn hoedanigheid van expert heeft professor Fijnaut in tal van parlementaire onderzoekscommissies (Mensenhandel, Bendecommissie II, Dutroux, in België, Commissie Van Traa) zowel de organisatie als de methoden van aanpak van de georganiseerde criminaliteit in België en Nederland op spoor gezet.

Er is de afgelopen twintig jaar geen uitgesproken veiligheidsprobleem of ingrijpende hervorming bij politie en justitie geweest – zowel in België als in Nederland – waarvoor federale of nationale overheden niet het advies van prof. Fijnaut hebben ingewonnen en/of zich niet laten leiden hebben door zijn aanbevelingen. De afgelopen jaren speelt prof. Fijnaut een beslissende rol in het veiligheidsbeleid van grote Nederlandse steden zoals Amsterdam (het Emergio-project tot sanering van de binnenstad), Eindhoven, Tilburg en Maastricht.

Door zijn enorme maatschappelijke dienstverlening op het vlak van justitie, politie en veiligheid, in Nederland en België, heeft hij de beide landen in zekere zin – beleidsmatig, wetgevend en organisatorisch – dichter bij elkaar gebracht, wat als een verrijking voor de strafrechtsbedeling wordt ervaren.

Professor Fijnaut heeft een enorme impact op politiemensen, wat voor een wetenschapper zeer uitzonderlijk is. Dit heeft alles van doen met zijn verleden als politieofficier in Tilburg. Als geen ander wetenschapper kent hij de politiepraktijk, wat hem bij politieambtenaren een zeer grote geloofwaardigheid oplevert. Zijn wetenschappelijk werk laat zich samenvatten als het permanent samenbrengen en aftoetsen van de theorie aan de praktijk.

Eredoctoraat

De uitreiking van het eredoctoraat vindt plaats op 10 december 2009 in de Aula van de UGent, en dit naar aanleiding van de Belgisch-Nederlandse conferentie over rechtshandhaving in België en Nederland.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK