Wie speelt er piano?

Nieuws | de redactie
24 juni 2009 | Hoe verandert internet onze huidige maatschappij? Tijdens het INHolland Kenniscafé trakteerde Frans van der Reep de aanwezigen op een bijzondere blik op de wereld van het net en haar betekenis. “Internet komt aan de codes van communicatie, creëert communities en brengt ons terug naar de middeleeuwen.”

Frans van der Reep, lector Digital World aan INHolland, gaf tijdens het Kenniscafé getiteld ‘Back to tribes?’, ‘how the internet impacts you and me’, een presentatie over de invloed van het internettijdperk op organisaties, werkwijzen en machtsstructuren in bedrijfsleven en onderwijs. Van der Reep’s motto hierbij luidt ‘van machtsstrijd naar strijdmacht’.

Het goed gevulde Kenniscafé, waar vele ondernemers en INHolland-medewerkers op af waren gekomen, liet zich dikwijls ondervragen tijdens Van der Reep’s interactieve presentatie. Zo startte hij zijn lezing: “Ik vind het leuk om te provoceren, maar houd niet van kwetsen. Wat wilt u van mij? Bent u goed voorbereid?” De volle zaal begon verwonderd aan de zonnige middag. De gordijnen van de Rabobankzaal moesten snel dicht om de presentator en de PowerPoint nog goed te kunnen zien.

Nieuwe ontwikkelingen

Van der Reep vertelde over zijn analyse van ‘tribes’ op internet: communities, verbindingen tussen mensen over de hele wereld. Volgens de lector brengen deze ‘tribes’ de middeleeuwse structuren terug. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de gilden (zzp-ers op internet), de schandpaal, lynchen, de pest en de burcht met de ophaalbrug. Nieuwe webontwikkelingen leiden ertoe dat het belang van ambacht weer terugkomt in het onderwijs, een nieuw respect voor vakmanschap ontstaat en dat de student zelf weer aan het woord komt. Dit bracht Van der Reep tot de overweging: “gaat de overheid zich terugtrekken uit het onderwijs? Immers, het onderwijs verandert traag door overheidsregels. En het heeft geen zin om op te leiden voor het verleden, onderwijs dienst actueel te zijn.”

Vervolgens werden de aanwezige ondernemers uitgedaagd om na te denken over de stelling ‘waar mensen alleen worden georganiseerd via het nut en productie, ontstaat heimwee naar de oorsprong.’ Een ondernemer uit de zaal vroeg hierop: “Wat is eigenlijk de oorsprong?” “Het gaat om eenvoud, betekenis en verbinding. De oorsprong is een gevoel dat je betekenisvol leeft”, antwoordde Van der Reep.

Meer ‘fysiek’

De ondernemers in de zaal toonden zich verheugd over Van der Reep’s idee dat meer gebruik van internet de fysieke wereld nog meer ‘fysiek’ maakt. Internet zorgt voor files op de snelweg, meer gebouwen, meer vliegtuigen en meer winkels. Bijvoorbeeld, Marie uit Nederland chat met Alex uit Australië en op een gegeven moment willen zij elkaar live zien en gaan zij met het vliegtuig. Internetcontact vraagt om meer vliegtuigverkeer. Mensen gaan zelf bepalen welke richting de maatschappij, het bedrijfsleven of het onderwijs op gaat. “Bottom up, van onder af, wordt het ding de komende tijd, want dat werkt!”, aldus Van der Reep. in plaats van de leidinggevenden, die vaak nog topdown werkzaamheden opleggen, zullen straks werknemers ‘zelf bepalen’.

Dan neemt de lezing een andere wending. Van der Reep vraagt de zaal: “Wie speelt er piano?” Hij heeft er bij voorbaat voor gezorgd dat er een piano klaarstaat. Drie aanwezigen staan op en spelen in no time samen Vader Jacob in canon. Hij laat hier mee zien dat mensen heel snel en effectief kunnen samenwerken. Samenwerken geeft eenvoud, betekenis en verbinding. En Internet vergemakkelijkt samenwerken.

Meer over Van der Reep en de ’terugkeer naar de Middeleeuwen’ vindt u hier.
Meer informatie over het lectoraat Digital World vindt u hier.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK